Бившият британски премиер Лиз Тръс заяви, че Обединеното кралство е трябвало да "направи повече по-рано", за да се противопостави на реториката на Владимир Путин, преди той да нахлуе в Украйна, и каза, че Западът е бил зависим от руския петрол твърде дълго, цитира думите й европейската редакция на американския вестник "Политико".

Тръс - най-кратко управлявалият министър-председател на Великобритания, която подаде оставка на фона на пазарните сътресения миналата година, говори в дебат за Украйна в долната камара на британския парламент, първото й изказване като редови депутат от 2012 г. насам.

Бившият министър-председател, която беше външен министър в кабинета на Борис Джонсън, преди да го наследи на върха, си спомни, че е получила телефонно обаждане в 3.30 сутринта на инвазията и каза на депутатите: "Това беше опустошителна новина. Но освен че беше опустошителна, не беше неочаквана."

Тръс похвали "чистата смелост" на украинците, защитаващи страната си, както и украинския президент Володимир Зеленски и неговия кабинет за това, че не са избягали от страната след това. "Спомням си, че бях на видеоконференция онази вечер с министъра на отбраната и нашите колеги, които не бяха в Полша, които не бяха в Съединените щати", каза тя за лидерите на Украйна. "Те бяха в Киев и защитаваха страната си", добави тя.

Лиз Тръс: Путин не може да променя международните граници с груба сила

Лиз Тръс: Путин не може да променя международните граници с груба сила

Великобритания няма да признае опитите на Русия да анексира украинска територия

Коментирайки безпрецедентните западни санкции срещу Русия тя каза. "Причината Путин да предприеме действията, които предприе, е, че не вярваше, че ще ги изпълним (заплахите за санкции-бел.ред.)". Тя заяви, че Западът трябва "да се придържаме към тези високи стандарти".

Украйна, каза тя, трябваше да получи зелена светлина да се присъедини към НАТО.

"Бяхме самодоволни относно свободата и демокрацията след Студената война", каза тя. "Казаха ни, че това е краят на историята и че свободата и демокрацията са гарантирани и че можем да продължим да живеем живота си, без да се тревожим за нещо."

Тръс призова Обединеното кралство да направи всичко по силите си, за да помогне на Украйна да спечели войната възможно най-скоро, включително да изпрати изтребители, което продължава да се обсъжда в западните столици въпреки молбите на Украйна.

Бившият премиер на Обединеното кралство предупреди, че Западът "никога повече" не трябва да бъде "самодоволен пред руските пари, руския петрол и газ", обвързвайки всяко бъдещо премахване на санкциите "с реформи в Русия".

Великобритания ще помогне на страните, които решат да изпратят самолети на Украйна
Обновена

Великобритания ще помогне на страните, които решат да изпратят самолети на Украйна

Той призова за удвояване на помощта за Киев