Британският министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли във вторник представи споразумението на Великобритания за депортиране на мигранти с Руанда като "ново и креативно" възпиращо средство за стар и нарастващ проблем, съобщава АП.

В същото време, той увери, че приема сериозно критиките от страна на Агенцията на ООН за бежанците, че нарушава международното право.

Клевърли посети Италия часове, след като парламентът на Обединеното кралство одобри депортирането в Руанда на влизащи нелегално във Великобритания.

Сделката, при която Великобритания ще плати на Руанда, има за цел да възпре хората да пресичат Ламанша от Франция. Подобно е в някои основни аспекти на противоречивия пакт на Италия за възлагане на обработката на търсещите убежище на управлявани от Италия центрове в Албания.

Правозащитни организации заявиха, че и двете сделки, изковани от консервативни правителства на фона на антимигрантските настроения сред гласоподавателите, нарушават правата на мигрантите, които са заложени в международните конвенции за бежанците.

ООН увещава Великобритания да не праща мигранти в Руанда

ООН увещава Великобритания да не праща мигранти в Руанда

Този ход ще има вредно въздействие върху човешките права и защитата на бежанците

Във вторник Върховният комисар на ООН за бежанците заяви, че сделката между Обединеното кралство и Руанда е "несъвместима с международното право на бежанжите", тъй като използва модел за убежище, "който е против глобалната солидарност и установената международна система за защита на бежанците".

Умело защити сделката като необходим отговор на проблем, който е надраснал международния институционален начин за обработка на мигранти. Той каза, че Великобритания няма да толерира каналджии на хора да определят кой ще пристигне на британска земя.

"Масовата миграция и трафик на хора се промени и мисля, че това изисква от нас непрекъснато да бъдем иновативни", каза той на среща в Institute of International Affairs, базиран в Рим мозъчен тръст.

Той каза, че приема сериозно критиките, но Великобритания е страна, която спазва закона.

ООН призова Великобритания да не изпраща мигранти в Руанда

ООН призова Великобритания да не изпраща мигранти в Руанда

Лондон разчита тази политика да обезкуражи нелегалните мигранти