Лондон е готов да обсъди удължаването на преходния период, след като Великобритания излезе от Европейския съюз, без някога да е планирала да го използва. Това обяви британският премиер Тереза Мей по време на срещата на лидерите на страните членки на ЕС в Брюксел, съобщава "Ройтерс".

"Ясна съм, че очаквам периодът на изпълнение на споразумението за Брекзит да приключи в края на декември 2020 г.", коментира Мей, имайки предвид времето след излизането на Великобритания, което да позволи на бизнеса да се адаптира към обстоятелството, че страната е извън Общността.

ЕС: Няма да има среща през ноември за Брекзит

ЕС: Няма да има среща през ноември за Брекзит

Преговорите с Великобритания без напредък

"Въпросът е, че това не би трябвало да се използва", отбеляза британският премиер за идеята преходният период да се удължи до края на 2021 г.

По време на снощната вечеря на лидерите на страните членки на ЕС Мей ги е уверила, че тя все още може да постигне споразумение за Брекзит, избягвайки конфронтация заради блокираните преговори, след като Брюксел ускори плановете за евентуален провал на преговорите.

Бойко Борисов: Нужна е сделка за Брекзит

Бойко Борисов: Нужна е сделка за Брекзит

Премиерът работил добре с Патриотите

Мей заяви, че работи с Европейския съюз, за да гарантира, че на остров Ирландия няма да има твърда граница.

"Ако има дупка между края на периода на изпълнение и момента, в който влизат в сила бъдещите взаимоотношения - ние не очакваме да има дупка, но ако има такава, искаме да гарантираме, че няма твърда граница между Северна Ирландия и Ирландия", коментира Тереза Мей пред журналисти.

Брюксел предложи преходният период след Брекзит да бъде удължен с 1 г.

Брюксел предложи преходният период след Брекзит да бъде удължен с 1 г.

Приоритетът на Мей е ЕС да не изключва специална среща на върха през ноември