От 24 февруари 2022 г. до 25 януари 2024 г. руските сухопътни сили вероятно са загубили приблизително 2 600 основни бойни танка и 4 900 други бронирани бойни машини в Украйна. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Великобритания.

Отбелязва се, че руските сухопътни сили вероятно са загубили около 40% по-малко превозни средства през миналата година, отколкото през 2022 г.

Според британското разузнаване е много вероятно намаляването на темповете на загуба на бронирани превозни средства да се дължи на все по-позиционния характер на конфликта през 2023 г., както и защото Русия е прекарала значителна част от годината в отбранителна позиция.

Русия включи танковете Т-14 Армата в офанзивата в Украйна

Русия включи танковете Т-14 Армата в офанзивата в Украйна

Бойните машини все още не са участвали в директни щурмови операции

От началото на октомври 2023 г. руските сухопътни сили са в настъпление в Източна Украйна. През този период загубите на бронирана техника са се увеличили - руските сухопътни сили вероятно са загубили до 365 основни бойни танка и 700 бронирани бойни машини. Те обаче са постигнали само незначителни териториални печалби.

Въпреки това британското МО посочва, че Русия вероятно е способна да произвежда поне 100 основни бойни танка на месец. Следователно тя запазва капацитета си да компенсира загубите на бойното поле и да задържи това ниво на нападателна дейност в обозримо бъдеще.

Русия извади стари съветски танкове Т-54 и Т-55

Русия извади стари съветски танкове Т-54 и Т-55

Те са произведени през 40-те и 50-те години на миналия век