Въоръжените сили на Русия разполагат с най-големия брой танкове в света. На този факт обръща внимание американският портал We are Mighty с позоваване на данни на Global Firepower.

Мощта на руските бронетанкови сили е сравнима с общия брой танкове, с които разполагат всички страни членки на НАТО.

Русия разполага с около 22 хил. танка, докато САЩ и Канада общо имат 18 хиляди единици тежка бронирана военна техника. Страните от Европа, които членуват в НАТО, разполагат с 11 хил. танка, като Турция разполага с най-голям брой танкове (около 3,2 хил. единици).

Руската армия се въоръжава и с танк Т-90М

Руската армия се въоръжава и с танк Т-90М

Продължава и закупуването на танкове Т-72БЗМ

В края на декември миналата година експертът Уилям Фланиган заяви пред американското издание за геополитически анализи The National Interest, че най-новият руски танк Т-14 "Армата" значително превъзхожда "остарелите" танкове на САЩ и Великобритания - M1A2 Abrams и Challenger 2.

Според Фланиган остарелите модели отстъпват на руския танк по "оцеляемост", тъй като за поддържане на подобаваща отбрана се нуждаят от допълнителни средства, които да увеличат тяхната маса.

САЩ разполагат войници и танкове в Литва

САЩ разполагат войници и танкове в Литва

Новият американски контингент в Литва ще е с 30 танка "Ейбрамс", 25 бронирани машини "Брадли" и други 70 машини

Освен това експертът обърна внимание на комплекса за активна отбрана, който не се използва в обичайните модификации на Challenger 2 и M1A2 и на оборудването на танка с многоцелево 125-милиметрово гладкоцелево оръдие.

Преди седмица бившият стратег на Пентагона - полковникът от резерва Тери Томпсън, заяви, че САЩ могат да загубят световното си господство или дори да престанат да съществуват, ако не разберат, че Русия е основната заплаха за тяхната национална сигурност.

Бивш стратег на Пентагона обяви какво рискуват САЩ, подценявайки Русия

Бивш стратег на Пентагона обяви какво рискуват САЩ, подценявайки Русия

Можело да престанат да съществуват, ако не осъзнаят, че Русия е най-голямата опасност

На страниците на в. "Вашингтон таймс" Томпсън заяви, че боеспособността на руската държава се е увеличила значително и Русия вече не е "разпокъсаното образувание, което беше след разпадането на СССР".

Той също така припомни, че руските военни са се научили да "намират и унищожават" сателитите на САЩ в космоса.

Танковете на Русия щели да смажат НАТО в Европа при Трета световна война

Танковете на Русия щели да смажат НАТО в Европа при Трета световна война

Нападение на руски танкове щяло да се превърне в "кошмар" за НАТО