От началото на 2023 г. руското Министерство на отбраната (МО) засили схема за набиране на руски затворници да се бият в Украйна. Вероятно само през април 2023 г. са се записали до 10 000 осъдени.

Това съобщи британското министерство на отбраната в ежедневния си доклад за войната в Украйна.

От лятото на 2022 г. затворниците бяха ключовият набор от новобранци за операциите на частната военна компания Wagner Group в Украйна. Въпреки това групата много вероятно е загубила достъп до руската наказателна система през февруари 2023 г., когато публичната й вражда с Министерството на отбраната ескалира.

Кампанията на Министерството на отбраната за набиране на затворници е част от по-широки, интензивни усилия на руската армия да увеличи числеността си, като същевременно се опитва да избегне въвеждането на нова задължителна мобилизация, което би било много непопулярно сред руската общественост.

Припомняме, че от есента на 2022 г. ЧВК "Вагнер" започна да вербува затворници за фронта в Украйна. Лошо подготвените затворници бяха използвани като пушечно месо в руските офанзиви. В началото на февруари финансистът на Вагнер, Евгений Пригожин, обяви, че частната му веонна компания спира да набира затворници за редиците си.

Пригожин: Войната превъзпитава затворниците

Пригожин: Войната превъзпитава затворниците

5000 бивши затворници са помилвани след изтичане на договора с "Вагнер"