Русия "нагло, безпардонно, без причина" с цел да "унижи" затваря своя пазар за хранителни продукти за Беларус, но републиката "вече не страда особено" от това. Това обяви президентът на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от руските медии.

По време на среща със служители от завод за вестникарска хартия в Могилевска област Лукашенко е заявил, че Беларус "не играе никакви игри" и не иска да "напряга основния съюзник", а именно Русия.

Беларус започва внос на нефт от Норвегия

Беларус започва внос на нефт от Норвегия

През литовското пристанище Клайпеда...

"Може да се вразумят и да се върнат към нормални отношения", цитира думите му Беларуската телеграфна агенция.

"Днес ние вече не страдаме особено, че те (руската страна) ни затварят пазара за хранителни продукти. При това нагло, безпардонно, без причина. За да наклонят, да унижат. Няма да отговаряме на това. Но можем и да отговорим", подчерта беларуският държавен глава.

Беларус преговаря за нефт със 7 страни, Латвия вече откликна

Беларус преговаря за нефт със 7 страни, Латвия вече откликна

В замяна на руските доставки...

Лукашенко казал още, че "някога", когато Русия "започна да торпилира" Беларус, в отговор беларуската страна започнала да проверява руските автомобили край Смоленск. "И се изви опашка по железния и автомобилния път до Кремъл. Тогава те видяха, че не бива действат така", изтъкна той.

"Нуждаем се от нормални приятелски, братски отношения. Ако по-големият брат иска това", обобщи Лукашенко.

Президентът на Беларус заяви също, че конфликтът между Русия и Беларус е произлязъл от желанието на Москва да продава на Минск петрол на цени, по-високи от световните. Освен това той подчерта, че не иска да бъде "последният президент на Беларус". По думите ако Минск тръгне на "разтваряне" на суверенитета на републиката, беларусите ще го "изядат".

Русия и Беларус с временен вариант за доставка на нефт

Русия и Беларус с временен вариант за доставка на нефт

Лукашенко говори с Медведев, Новак и нефтохимическия си комплекс