Беларуският автократ Александър Лукашенко смени шефовете на службите си за сигурност и заяви, че е бил постигнат напредък по отношение на плановете за сближаване между Москва и Минск, информира "Франс прес".

Лукашенко, който е под огромен натиск от протестиращите да се оттегли след спорните избори миналия месец, смени ръководителите на службата за сигурност КГБ, Съвета за сигурност и Комитета за държавен контрол.

Кадровата рокада беше обявена по време на посещението на руския министър-председател Михаил Мишустин, който се превърна в най-високопоставения московски властник, който направи публично посещение в Беларус след избухването на политическата криза заради спорните президентски избори на 9 август.

Лукашенко благодари на руска държавна телевизия за подкрепата

Лукашенко благодари на руска държавна телевизия за подкрепата

Президентът на Беларус "оценява високо" действията на RT

Десетки хиляди излизат по улиците в продължение на седмици в безпрецедентни протести срещу 26-годишното управление на Лукашенко.

Мустакатият автократ отказа да се оттегли от властта и вместо това потърси подкрепа от Кремъл.

През последните години Кремъл настоява за по-тясна икономическа и политическа интеграция между двете бивши съветски страни, но досега Лукашенко се противопоставяше на обединението.

Днес той посочи, че може да е отворен за сближаване на страните.

"Договорихме се" по въпроси, по които Русия и Беларус "не можаха да се разберат по-рано", казал Лукашенко на Мишустин, добавяйки, че протестите на опозицията били "урок" за двете страни.

"Този ​​урок ни подтикна да направим съответни заключения", изтъкна той.

Путин и Лукашенко договориха среща в Москва

Путин и Лукашенко договориха среща в Москва

Трябва да укрепят двустранните отношения и да разширят сътрудничеството си

Лукашенко добави, че планирал да "постави точка на всички проблеми, които са много чувствителни и деликатни за двете държави", когато се срещне с руския президент Владимир Путин в Москва през следващите няколко седмици.

Мишустин, който пристигна с голяма делегация, приветства плановете за сближаване на отношенията.

"Виждаме напредък по много въпроси", каза той на Лукашенко, добавяйки, че бъдещата им "съюзна държава" щяла да помогне за премахването на "ненужните" търговски бариери.

За Лукашенко Беларус е като СССР преди Отечествената война

За Лукашенко Беларус е като СССР преди Отечествената война

Напрежението в страната продължава

Беларус, бивша съветска република, намираща се между Русия и Европейския съюз, от години разчита на Москва за евтин петрол и заеми.

Двете страни сформираха номинален "съюз" с тясно търговско и военно сътрудничество, но Кремъл се стреми към по-дълбока интеграция.

Лондонският анализатор Марк Галеоти предположи, че кадровите рокади в службите показват, че смяната на шефа на КГБ Валери Вакулчик с Иван Тертел, който досега е оглавявал Комитета за държавен контрол, е извършена под натиска на Москва.

"Бившият шеф на КГБ Вакулчик беше яростен пазител срещу проникването на Москва", написа той в "Туитър", добавяйки, че Тертел има по-добри отношения с руската специална служба ФСБ (бившето съветско КГБ).

Путин: Лукашенко поиска да му помогнем с полицейски сили
Обновена

Путин: Лукашенко поиска да му помогнем с полицейски сили

Но Русия не вижда нужда да използва руски сили в Беларус, а и ситуацията се нормализира