Последните атаки срещу площадката на Запорожката атомна електроцентрала на 26-27 септември демонстрират спешната необходимост от създаване на зона за ядрена и физическа сигурност около централата.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви, че е готов да продължи консултациите по този въпрос с Украйна и Русия, според уебсайта на агенцията.

"Площадката на украинската Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) беше засегната от нов обстрел и експлозии тази седмица, счупвайки прозорци в една от турбинните зали и още веднъж подчертавайки спешната необходимост от създаване на ядрена безопасност и защитна зона за сигурност около централата, заяви шефът на МААЕ.

МААЕ иска Русия да излезе от Запорожката АЕЦ

МААЕ иска Русия да излезе от Запорожката АЕЦ

Резолюцията е приета с 26 гласа „за“

Експертите на МААЕ, присъстващи в АЕЦ-а, съобщиха на централата на Агенцията, че обстрелът е извършен около 17:00 часа местно време вчера близо до електрическата разпределителна централа на съоръжението, на няколкостотин метра от учебния център на централата, но няма данни за щети. Други експлозии се чуха по-далеч.

Във вторник в 8:00 часа са избухнали две експлозии в близост до канал, който пренася вода от резервоар към централата за нейната охладителна система, съществен елемент за ядрената безопасност. Няма щети по конструкциите и оборудването на централата, но са счупени прозорци в машинната зала на реакторен блок 2, съобщиха експертите на МААЕ.

Според висшия оперативен персонал на ЯЕЦ причината за взривовете в момента не е ясна и се разследва, допълват експертите от агенцията.

"Тази седмица обстрелите и експлозиите на площадката на АЕЦ идват след няколко дни без подобни инциденти. Те показват, че цялостната ситуация остава несигурна и че са необходими незабавни действия за намаляване на риска от голяма авария в най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която сега се намира в средата на военна зона", каза генералният директор Гроси.

Припомняме, че миналата седмица в Ню Йорк шефът на МААЕ започна преговори с Русия и Украйна, насочени към съгласуване и прилагане на такава зона.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подчерта риска от ядрен взрив в АЕЦ поради действията на Русия, като припомни, че само един енергоблок се взриви в Чернобилската АЕЦ през 1986 г., докато ЯЕЦ има общо шест блока.

Запорожката АЕЦ, най-голямата атомна електроцентрала в Европа, е под контрола на руските военни от 4 март, като те са разположили там военна техника и са поставили боеприпаси на територията на завода. Руснаците също така са обстрелвали околностите и самата площадка на централата, разрушавайки електропроводи, причинявайки спиране на енергийни блокове.

МААЕ: Има малки стъпки напред към зона за сигурност около АЕЦ Запорожие

МААЕ: Има малки стъпки напред към зона за сигурност около АЕЦ Запорожие

Нужно е да се действа бързо