Палестинският президент Махмуд Абас заяви пред руската държавна агенция РИА Новости, че убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания има за цел да удължи конфликта в Газа. Той добави, че ще обсъди регионалната криза с президента на Русия Владимир Путин по време на визитата си в Москва в периода 12-14 август. Тази информация е съобщена от Ройтерс.

Хания, политическият лидер на Хамас, беше убит миналата седмица в иранската столица Техеран което предизвика заплахи за отмъщение срещу Израел и опасения за разширяване на конфликта в Близкия изток. Абас определи убийството като "страхлив акт и опасно развитие в израелската политика", заявявайки, че то ще има отрицателно въздействие върху преговорите за прекратяване на войната и изтеглянето на израелските войски от Газа.

Абас също така призова за предаване на контрола върху ивицата Газа на легитимните палестински власти и изрази категорично противопоставяне на израелските планове за временни решения. Той планира да координира позиции и укрепи двустранните отношения с Путин, като обсъди мирния процес в региона.

Русия, която поддържа близки връзки както с иранския върховен лидер Али Хаменей, така и с арабските лидери, осъди убийството на Хания и призова всички страни да се въздържат от по-нататъшна дестабилизация на Близкия изток.

Катар: Как може посредничеството да успее, когато едната страна убива преговарящите?

Катар: Как може посредничеството да успее, когато едната страна убива преговарящите?

Убийството на Исмаил Хания застрашава усилията за постигане на примирие в Газа