Еманюел Макрон предупреди, че Франция ще блокира забавянето на Брекзит, ако Великобритания няма "нов избор", след като испанският премиер заяви, че просто отлагане на крайния срок няма да бъде "разумно или желателно", съобщава "Гардиън".

И двамата лидери изразяват неодобрението си за предложението на Тереза ​​Май за последната молба за двумесечно удължаване, ако сделката отново бъде отхвърлена.

Френският президент обясни, че трябва да има ясна цел за да се отложи излизането на Обединеното кралство от ЕС, в коментари, които неизбежно ще предизвикват междупартийни притеснения сред онези, които искат да не приемат никакво споразумение.

"Ние бихме подкрепили искане за удължаване само ако това беше оправдано от нов избор на британците. Но по никакъв начин не бихме приели удължаване без ясна цел", коментира Макрон на съвместна пресконференция, проведена с германския канцлер Ангела Меркел.

Великобритания все още може да напусне ЕС на 29 март, обяви Мей

Великобритания все още може да напусне ЕС на 29 март, обяви Мей

Евроскептиците могат да смекчат исканията си

Меркел използва по-компромисен тон. "Ние сме напълно съгласни и говорих с Тереза Мей за това в Шарм ел Шейх преди няколко дни​​, споразумението за излизане е валидно. Ако Великобритания се нуждае от повече време, ние няма да й се противопоставим, но, разбира се, търсим организиран изход. Съжаляваме за тази стъпка, но това е реалност и сега трябва да намерим добро решение", обясни Меркел.

Испанският премиер Педро Санчес коментира пред парламента в Мадрид, че ще има условия за удължаване на срока за преговори по член 50.

Мей предложи Обединеното кралство да поиска кратък двумесечен срок за по-нататъшни преговори, ако парламентът не ратифицира споразумението за Брекзит до 13 март.

Санчес, който е изправен пред избори в края на април, заяви, че би искал да бъде ясно, няма перспектива ЕС да се смекчи с ограничение във времето за отхвърляне на ирландския механизъм за подкрепа или едностранно напускане, ако правителството иска да напусне общата митническа територия, която предвижда да се избегне твърда граница на острова.

Туск: Подкрепяме отлагане на Брекзит, това е разумно решение

Туск: Подкрепяме отлагане на Брекзит, това е разумно решение

Мей вярва, че може да осигури необходимото мнозинство

"Позицията на Испания, както аз предадох на премиера Тереза ​​Мей в различни телефонни разговори, е една и съща: не е възможно временно да се ограничи или да се позволи едностранно излизане", обяснява Санчес.

"Поради естеството си като механизъм за сигурност не е възможно да се определи срок за него. Не става въпрос само за солидарност с един от нашите партньори, Ирландия, но и за запазване на мира, постигнат в Северна Ирландия преди десетилетия."

Санчес, който в един момент заплаши да наложи вето на споразумението за Брекзит, освен ако Великобритания не даде уверения за Гибралтар: "Не може да се изключи, че британският премиер поиска удължаване на член 50 от ЕС, както каза вчера".

"Искам да изясня пред тази възможна позиция на британското правителство, че въпреки че Испания няма да се противопостави на отстъпката за евентуално разширяване, тя трябва да има определена перспектива за разрешаване. Удължаването на несигурността чрез отлагане на сроковете не е разумна, нито желана алтернатива", допълва испанският премиер.

Великобритания скочи срещу ЕС за определянето на Гибралтар като "британска колония"

Великобритания скочи срещу ЕС за определянето на Гибралтар като "британска колония"

Претенциите на британците нямат край

Удължаването на член 50 изисква единодушна подкрепа на всички 27 държавни и правителствени ръководители. Докато всички лидери биха били подложени на натиск да одобрят искане от страна на Обединеното кралство, независимо от продължителността, много лидери биха предпочели по-дълъг срок, ако няма ясна перспектива за сключване на сделка през парламента през следващите месеци.

В Брюксел се води дебат за това как най-добре да се отговори на очакваното искане, като някои висши служители харесват идеята за удължаване на срока до 21 месеца, за да може Обединеното кралство да развие напълно своите планове за бъдещето.

Такова продължително забавяне обаче не се харесва на други. Координаторът на Европейския парламент в Брюксел, Ги Верхофстад коментира, че "ако парламентът на Обединеното кралство отхвърли сделката, Тереза ​​Мей ще иска да удължи преговорния период. По мое твърдо мнение, ако това се случи, това никога не може да е повече от няколко месеца, за да може да се намери междупартийно мнозинство. Но със сигурност не 21 месеца!"

"Шин Фейн": Брекзит без сделка води до референдум за обединение на Ирландия

"Шин Фейн": Брекзит без сделка води до референдум за обединение на Ирландия

Ирландските националисти се превъзбудиха

"Съюзът е заложник на Брекзит вече твърде дълго. Обединеното кралство получи почти две години, за да реши, сега е време да реши: сделка, без сделка или остава. За Съюза е крайно време да изразходва енергията си за по-положителни проекти и за дълбоките реформи, от които Европа отчаяно се нуждае", допълва той.

Санчес заяви, че неговият кабинет ще използва кралски указ този петък за въвеждане на законодателство, което да "се справи с всички последици от Брекзит без сделка". Законодателството ще бъде преставено пред парламента за одобрение в рамките на 30 дни.

Междувременно главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че смята, че може да "спаси" сделката. "Не е точно да се каже, че не е най-вероятният сценарий. Възможно е."

Понастоящем преговарящите от ЕС и Великобритания изготвят протокол за предпазния механизъм.

Тереза Мей за Брекзит без сделка: Скъпи храни, опашки и £ 13 млрд. загуби за бизнеса

Тереза Мей за Брекзит без сделка: Скъпи храни, опашки и £ 13 млрд. загуби за бизнеса

Британското правителство пресмята загубите от Брекзит

Има сериозни съмнения в Брюксел, че гаранциите, които ще бъдат предложени, могат да убедят достатъчно депутати да подкрепят споразумението. Неотдавна лидерите на ЕС помолиха Мей да се ангажира с Джереми Корбин в предложението му за подкрепата на лейбъристите зад сделката в замяна на митнически съюз с блока.

"Този договор не може да бъде предоговарян, не може да бъде отворен отново", каза Барние. "Но освен това имаме и друг документ, който е политическата декларация, която е много прецизна и определя правилата на играта за бъдещото ни партньорство - това е най-важното, какво партньорство за търговия, риболов, транспорт, университет, изследвания, еразъм, вътрешна сигурност, външна политика, отбрана. Това може да се подобри."

"Ако британците искат утре сутринта да бъдат по-амбициозни и да не се спрат на споразумение за свободна търговия, а вместо това да има митнически съюз, или дори повече, ние сме готови да предоговорим тези отношения", коментира Барние.

Рюте: "Сомнамбулите" ЕС и Великобритания се насочват към Брекзит без сделка

Рюте: "Сомнамбулите" ЕС и Великобритания се насочват към Брекзит без сделка

Ние като сомнамбули се насочваме към сценарий Брекзит без споразумение