Президентът Еманюел Макрон каза, че полицейските подкрепления в Нова Каледония ще останат толкова дълго, колкото е необходимо, предава "Ройтерс".

"В следващите часове и дни ще бъдат насрочени мащабни нови операции, където е необходимо, и републиканският ред в неговата цялост ще бъде възстановен, защото няма друг избор", каза Макрон по време на среща с политически и бизнес лидери в столицата Нумеа .

Пътищата на острова останаха блокирани от барикади и протестиращи в четвъртък, докато жители споделяха съвети в социалните медии за безопасни маршрути за намиране на храна, бензин и лекарства.

Макрон по-рано прелетя с хеликоптер над райони, опустошени от безредиците. Кметове от тези най-тежко засегнати предградия се присъединиха към срещата на Макрон във Върховната комисия на Франция, заедно с профренски и подкрепящи независимостта лидери.

Тъй като островът е в извънредно положение, Макрон каза, че ще постави допълнително полицейско присъствие от общо 3000 служители, дори по време на Олимпийските игри в Париж, ако е необходимо.

"Аз лично смятам, че извънредното положение не трябва да се удължава", каза той, добавяйки, че то ще бъде отменено само когато протестиращите премахнат блокадите.

Протестиращите се опасяват, че избирателната реформа, вече приета от законодателите в континентална Франция, ще размие гласовете на местните канаки, които съставляват 40% от населението на острова от 270 000 души, и ще направи по-трудно бъдещето референдумът за независимост да мине.

Безредици избухнаха в Нова Каледония заради гласуване във френския парламент

Безредици избухнаха в Нова Каледония заради гласуване във френския парламент

Предвижда се разширяването на правото на глас на френските заселници

Тъй като това е конституционна реформа, тя изисква среща на двете камари на парламента, за да бъде ратифицирана и Макрон все още не е обявил дата за това.

Местните политически лидери на канаките, които се срещнаха с Макрон, включваха президента на правителството на Нова Каледония Луис Мапоу и президента на нейния Конгрес Рох Вамитан, който беше подписал Споразумението от Нумеа от 1998 г., което сложи край на десетилетие на насилие, като очерта пътя към постепенна автономия .

Изтичането на споразумението през 2021 г. и бойкотът на канаките на референдума за независимост, проведен по време на пандемията от COVID-19, оттогава създадоха политическа безизходица.

Преди срещата подкрепящият независимостта Фронт за национално освобождение на канаките и социалистите (FLNKS) излезе с изявление, в което се казва, че очаква Макрон да направи силно изявление, което може да "вдъхне нов живот" на диалога между партньорите по споразумението.

Макрон каза, че целта на срещата, която включва и лоялни на Франция политици като Соня Бакс, е да върне всички партии на масата.

Сътрудници казват, че Макрон няма предварително обмислен план и ще разговаря с всички партии за реконструкцията след размириците, както и за политиката, но е малко вероятно да прибърза с важно решение.

Това може да разочарова някои местни групи, включително FLNKS, които искат Макрон да отложи избирателната реформа, която според Париж е необходима за подобряване на демокрацията на острова. Споразумението от Нумеа замрази избирателните списъци и реформата ще позволи на още хиляди френски жители, които са живели в Нова Каледония от 10 години, да гласуват на провинциални избори.

FLNKS каза, че Макрон също трябва да даде повече време за обсъждане на политическо споразумение за бъдещето на острова.

Франция анексира Нова Каледония през 1853 г. и дава на колонията статут на отвъдморска територия през 1946 г. Тя е номер 3 в света по добив на никел, но секторът е в криза и всеки пети жител живее под прага на бедността.

Хиляди туристи бяха блокирани от размириците, като Франция, Австралия и Нова Зеландия организираха полети, за да извадят стотици хора.

Франция е изстреляла тестово ракета, която може да носи ядрен заряд, но без бойна глава

Франция е изстреляла тестово ракета, която може да носи ядрен заряд, но без бойна глава

Париж демонстрира пред Кремъл мускули