Военнaта хунта в Мали отложи за неопределено време президентските избори, първоначално насрочени за февруари 2024 г., съобщава АП в понеделник, позовавайки се на правителствен говорител.

"Преходното правителство отбелязва, че новите дати за президентските избори ще бъдат определени по-късно след обсъждане с Органа за управление на изборите (AIGE)", каза говорителят на правителството Абдулайе Майга.

Според него изборите се отлагат "по технически причини".

Агенцията отбелязва, че това е вторият път, когато временното правителство, което е на власт в Мали от 2020 г., отлага президентски избори.

Някои политици в Мали осъдиха решението, заявявайки, че то може да доведе до икономически санкции от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS). През юли 2022 г. организацията отмени наложените по-рано санкции на страната, след като властите обещаха да проведат президентски избори.

В Мали имаше два последователни военни преврата - през август 2020 г. и май 2021 г. Тогава преходното правителство обеща, че държавата ще се върне към цивилно управление през март 2024 г. Политическата криза съвпадна със сериозни проблеми със сигурността в страната, в северната част на която се активизираха въоръжени сепаратистки групи през 2012 г. В същото време имаше терористични атаки от радикални ислямисти.

Мали, Буркина Фасо и Нигер подписаха пакт за взаимна отбрана

Мали, Буркина Фасо и Нигер подписаха пакт за взаимна отбрана

Приоритет е борбата с тероризма

По-рано през септември, военните лидери на Мали, Буркина Фасо и Нигер подписаха в събота пакт за взаимна отбрана.

Регионът Липтако-Гурма, където се срещат границите на Мали, Буркина Фасо и Нигер, бе опустошен от джихадизъм през последните години.

"Този съюз ще бъде комбинация от военни и икономически мерки между трите страни, каза пред журналисти министърът на отбраната на Мали Абдулайе Диоп. Нашият приоритет е борбата с тероризма в трите страни.

Джихадисткият бунт, който избухна в северната част на Мали през 2012 г., се разпространи в Нигер и Буркина Фасо през 2015 г.

И трите страни са претърпели преврати от 2020 г. насам, като най-скоро това се случи в Нигер, където през юли войниците свалиха президента Мохамед Базум.

Западноафриканският регионален блок ECOWAS заплаши с военна намеса в Нигер заради преврата.

Мали и Буркина Фасо бързо отговориха, като казаха, че всяка подобна операция ще се счита за "обявяване на война" срещу тях.

ООН прекратява мироопазващата си мисия в Мали, САЩ обвиняват "Вагнер"

ООН прекратява мироопазващата си мисия в Мали, САЩ обвиняват "Вагнер"

Започва планово изтегляне на миротворците до 31 декември тази година

Мали, в допълнение към битките с джихадистите, свързани с Ал Кайда и групировката "Ислямска държава", стана свидетел на възобновяване на военните действия от предимно туарегски въоръжени групировки през последната седмица.

Ескалацията рискува да подложи на изпитание вече разтегнатата армия, както и твърденията на хунтата, че успешно е променила тежката ситуация със сигурността.