Филипините се опитаха да уверят Китай в петък, че присъствието на американска система за ракети със среден обсег на тяхна територия не представлява заплаха за Китай и няма да бъде дестабилизиращ фактор в региона, предава "Ройтерс".

САЩ разположиха своята ракетна система във Филипините през април като част от съвместните военни учения на двете страни, като за първи път те разположиха системата в Индо-тихоокеанския регион.

Министърът на външните работи Енрике Манало каза в петък, че китайският външен министър Ван И е изразил загриженост относно присъствието на ракетната система, което официалният представител на Пекин определи като "дестабилизиращо" в двустранните преговори в Лаос в кулоарите на срещите на АСЕАН.

Манало обаче увери Ван, че присъствието на системата не е заплаха.

"Той (Ван И) каза, че присъствието може да е дестабилизиращо, а аз казах "Не, те не дестабилизират", каза Манало на форум с чуждестранни кореспонденти.

"Вярвам, че конкретните ракети, за които той говори, са там само временно", добави той.

Китай наблюдава филипинските патрули в спорна плитчина

Китай наблюдава филипинските патрули в спорна плитчина

Според Пекин, присъствието на филипинците в региона нарушава териториалния суверенитет на Китай

Ван предупреди , че разполагането на американската система за ракети със среден обсег може да подхрани регионалното напрежение и да доведе до надпревара във въоръжаването.

Ракетната система Typhon, способна да изстрелва наземна атака Tomahawk и ракети SM-6, не е била изстреляна по време на тренировките, но Филипините казаха, че е била изпратена, за да тества осъществимостта на транспортирането на 40-тонната оръжейна система по въздух.

Напрежението между Китай и Филипините се увеличи, по-специално относно спорните територии в Южнокитайско море.

Миналата седмица Филипините обвиниха китайските военновъздушни сили в извършване на опасни маневри над оспорваната плитчина Скарбъроу. Китай поддържа своите самолети, експлоатирани законно и професионално.

Манила се разтревожи, че Пекин дестабилизира и небето над Южнокитайско море

Манила се разтревожи, че Пекин дестабилизира и небето над Южнокитайско море

Филипините осъдиха "незаконните и безразсъдни" действия на Китай

Манало също каза, че се надява, че Китай ще спази временното си споразумение с Манила относно мисиите за снабдяване на кораб на брега на друго оспорвано място - Втората Томасова плитчина.

Запитан дали това споразумение може да бъде възпроизведено в други оспорвани части на Южнокитайско море, Манало каза, че това ще зависи от ситуацията.

Китай претендира за по-голямата част от Южнокитайско море като своя територия, включително плитчините Скарбъро и Втората Томасова плитчина.

Пекин пренебрегва решение от 2016 г. на Постоянния арбитражен съд в Хага, че екстензивните претенции на Пекин в Южнокитайско море нямат основание съгласно международното право.

Филипините отправят дипломатически протест срещу Китай

Филипините отправят дипломатически протест срещу Китай

Заради авиоинцидента над спорна плитчина в Южнокитайско море