Лидерът на крайната десница във Франция Марин льо Пен предложи забрана на мюсюлманските забрадки на всички обществени места, опитвайки се да надгради рекордно неотдавнашно социологическо проучване, което я поставя почти наравно с президента Еманюел Макрон, информира "Франс прес".

Политиката за хиджаба, която ще бъде оспорена в съда и почти сигурно ще бъде определена за противоконституционна, показа 53-годишната Льо Пен да се завръща към позната предизборна тема 15 месеца преди президентските избори в страната през 2022 г.

"Смятам, че забрадката е ислямистки елемент от облеклото", отбеляза Льо Пен пред журналисти на пресконференция, където предложи нов закон за забрана на "ислямистките идеологии", които тя нарече "тоталитарни и смъртоносни".

Льо Пен подкрепи Макрон срещу Ердоган

Льо Пен подкрепи Макрон срещу Ердоган

Въпреки различията си по много въпроси

Откакто пое щафетата от баща си, Льо Пен се кандидатира два пъти за президент, губейки тежко през 2017 г. от тогавашния новак в политиката Макрон в поражение, от което се възстановяваше в продължение на месеци.

Но неотдавнашно допитване я показва по-близо от всякога до крайната си награда и доведе до нови спекулации относно това дали популистката, която предлага послания против ЕС и имиграцията, най-накрая може да влезе в Елисейския дворец.

Въпреки неотдавнашните поражения за събратя по идеология като Доналд Тръмп и Матео Салвини в Италия, социологическо проучване, публикувано по-рано тази седмица, я нареди много близо до Макрон.

Допитването, проведено онлайн от Harris Interactive, показа, че ако днес се проведе балотаж на президентски избори, Льо Пен ще събере 48 процента, докато Макрон ще бъде преизбран с 52 процента.

Франция: Позицията ни за радикализма е изопачена, не е ислямофобска

Франция: Позицията ни за радикализма е изопачена, не е ислямофобска

Това било кампания срещу Франция

Разликата, най-малката, регистрирана някога, предизвика тревога във френския политически мейнстрийм, докато двойната здравна и икономическа криза, причинени от пандемията от коронавируса, обхвана цялата страна.

"Това е най-високият процент, който е имала някога", уточни Жан-Ив Камю, френски политолог, специализирал в крайната десница, като същевременно добави, че е "рано да се вземат социологическите проучвания за чиста монета".

Той каза, че Льо Пен се е възползвала от разочарованието и гнева заради пандемията, като Франция е на ръба на трета блокада, но също и от обезглавяването на френски учител от ислямист миналия октомври.

"Това оказа голямо въздействие върху общественото мнение", подчертава експертът от фондация "Жан Жорес" и допълва: "А в тази област Марин Льо Пен има предимство: нейната партия е добре известна със своята позиция, заклеймяваща ислямизма."

Макрон дава на френските мюсюлмани 15 дни да признаят, че ислямът е "аполитична религия"

Макрон дава на френските мюсюлмани 15 дни да признаят, че ислямът е "аполитична религия"

"Ако някои не подпишат тази харта, ще направим заключения"

Обезглавяването на учителя Самюел Пати в град северозападно от Париж поднови ожесточените спорове във Франция за имиграцията и заплахата от ислямизма, като същевременно предизвика голяма международна криза за Макрон.

Учителят от средно училище беше нападнат на улицата от 18-годишен екстремист, след като е показал сатирични карикатури на пророка Мохамед на ученици в час по свобода на словото.

Две седмици по-късно 21-годишен гражданин на Тунис намушка до смърт трима души в църква в южния град Ница.

Макрон се обяви категорично в подкрепа на правото на свобода на словото, казвайки "няма да спрем да рисуваме карикатури", докато френските медии и дори градски власти предизвикателно препубликуваха карикатурите, които са обидни за много мюсюлмани.

Френският държавен глава беше заклеймен като ислямофоб от недоброжелатели в чужбина, особено от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, а протести срещу Франция се проведоха в много мюсюлмански страни от Бангладеш до Ливан.

Пакистан се разбра с ислямистите - бойкотират френските продукти

Пакистан се разбра с ислямистите - бойкотират френските продукти

Износът на Пакистан за Франция е $442 млн., а вносът е $420 млн. през 2019 г.