Кметът на Харков Игор Терехов съобщи, че градът е подложен на масиран обстрел, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Обстрел на Харков. Масиран. Попадение в центъра на града, попадения и в Основянски, и Киевски райони", написа Терехов в канала си в "Телеграм".

Губернаторът на Харковска област Олег Синегубов заяви, че един човек е загинал, а още един е ранен, когато снаряд е паднал на улица в Киевски район. В града е обявена въздушна тревога и всички жители са призовани да се укрият в бомбоубежищата. Отново е спряно електрозахранването. Още трима души са ранени в други райони на града.

"Ситуацията от вчера вечерта се повтаря. Поради обстрел критичните инфраструктурни обекти бяха извадени от строя, в резултат на което в Харков прекъсна електричеството и беше прекъснато водоснабдяването", каза кметът Игор Терехов.

Съобщава се и за спиране на метрото във втория по големина украински град.

Енергетици, спасители и комунални служби работят по отстраняване на последствията от обстрела.

Припомняме, че в неделя вечрта се появиха съобщения за мащабни прекъсвания на електрозахранването от няколко региона на Украйна.

Според кмета на Харков Игор Терехов, Русия е нанесла удар по инфраструктурен обект в Харковска област. Кметът не уточни какво е това съоръжение, но изглежда, че става дума за когенерационна централа.

"В резултат на аварията много квартали на града останаха без ток. По същата причина в същите райони нямат и вода - помпите не работят.", каза той.

Ръководителят на руските окупационни власти в Харковска област в Украйна Виталий Ганчев каза в понеделник, че украинските сили са превъзхождали руските и проруските сили осем пъти по време на светкавична контраофанзива през уикенда, цитира думите му Ройтерс.

Украинските сили превзеха руските снабдителни центрове Изюм и Купянск през уикенда, което се превърна в най-тежкото военно поражение на Русия, откакто силите й бяха принудени да се откажат от Киев малко след като президентът Владимир Путин нареди нахлуването в Украйна.

Говорейки пред държавния телевизионен канал "Россия-24", Ганчев каза, че украинските сили са превзели контролирани преди това от Русия селища в северната част на региона, като са пробили до границата с Русия и че "около пет хиляди цивилни са били евакуирани в Русия" .

Ганчев каза, че "ситуацията става все по-трудна с всеки час", като добави, че границата с Белгородска област на Русия вече е затворена.

Министерството на отбраната на Русия публикува в неделя карта, показваща, че руските сили почти изцяло са изоставили Харковска област.

В контролираната от Русия Херсонска област на Южна Украйна, където по-бавно развиващата се офанзива доведе до скромни успехи на силите на Киев през последните седмици, представителят на окупационните власти Кирил Стремоусов , че няма причина за безпокойство.

"В Херсон няма паника", каза Кирил Стремоусов заяви във видео, публикувано в "Телеграм", като призна, че новините от Харковска област са разтревожили някои проруски настроени местни жители.

"Спокойно е. Може би това е затишие пред буря, но ние сме готови да устоим докрай и няма да предадем нашия руски град Херсон на никого", каза Стремоусов.

Отряд кадировци пристигнал в Херсонска област

Отряд кадировци пристигнал в Херсонска област

Заплахата от въздушни и ракетни удари по цялата територия на Украйна продължава да съществува