Американският предприемач Илън Мъск, който придобива социалната мрежа "Туитър", изрази готовност да се възстанови спреният акаунт на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщи "Ройтрес".

По време на конференция на Financial Times, Мъск заяви, че той и съоснователят на Twitter Джак Дорси вярват, че постоянните забрани трябва да бъдат "изключително редки" и запазени за акаунти, които управляват ботове или разпространяват спам.

"Туитър" блокира 70 000 профила, свързани с тръмпистката конспиративна теория QAnon

"Туитър" блокира 70 000 профила, свързани с тръмпистката конспиративна теория QAnon

"Тези профили бяха въвлечени в споделяне на вредно съдържание"

"Грешните и лоши" туитове трябва да бъдат изтрити или направени невидими и може да е подходящо временно спиране на акаунта, каза Мъск."Мисля, че постоянните забрани просто фундаментално подкопават доверието в Twitter като градски площад, където всеки може да изрази мнението си."

Мъск каза, че решението за забрана на Тръмп е засилило подкрепата за Тръмп сред хората от политическата десница и той нарече забраната "морално погрешна и направо глупава".

Спирането на акаунта на Тръмп, който имаше повече от 88 милиона последователи, заглуши основния му канал за изява дни преди края на мандата му и от това последва дебат за това как компаниите за социални медии трябва да модерират акаунтите на световни лидери.

Тръмп иска съд в САЩ да принуди "Туитър" да му възстанови профила

Тръмп иска съд в САЩ да принуди "Туитър" да му възстанови профила

Според Тръмп социалната мрежа била "заставена" да блокира профила му от членове на Конгреса

Тръмп беше спрян за постоянно от Twitter малко след атаката срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. Twitter цитира "риска от по-нататъшно подбуждане към насилие" в решението си.

Експрезидентът след това обяви намерението си за собствена социална мрежа.