Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев не е убеден доколко е осъществим планът за уреждане на Украйна на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Според руския политик руският президент Владимир Путин може да покани американеца да се съгласи с предаването на Украйна.

Медведев в своя англоезичен акаунт в X цитира председателя на Камарата на представителите на САЩ, републиканеца Майк Джонсън. Самият американски бивш президент се похвали, че ще прекрати конфликта в Украйна само за няколко дни или дори часове.

"А ако Путин каже: "Не сега. Украйна трябва да капитулира и да не влиза в НАТО", попита Медведев.

Русия отрича Путин и Тръмп да са си хортували често по телефона

Русия отрича Путин и Тръмп да са си хортували често по телефона

Според американски журналист двамата са разговаряли седем пъти след края на мандата на Тръмп

Припомняме, че САЩ ще проведат президентски избори в началото на ноември, а украинският конфликт се превърна в една от темите на кампанията. Тръмп, номиниран от Републиканската партия, посочи като грешна линията на сегашната демократична администрация за подкрепа на Украйна и също така смята това за неизгодно за Вашингтон.

По време на предизборните си събития Тръмп многократно подчерта пред потенциалните гласоподаватели своите дипломатически умения и желание да се ангажира с всякакви партии в полза на Съединените щати. По-специално, кандидатът обеща да разреши украинския конфликт още преди встъпването в длъжност, ако спечели. Тръмп отказа да даде подробности от своя мирен план.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков определи като спекулации слуховете, че Тръмп може да стане посредник в уреждане на конфликта в Украйна.

Марк Рюте обеща подкрепа за Украйна, омаловажавайки страховете от Тръмп

Марк Рюте обеща подкрепа за Украйна, омаловажавайки страховете от Тръмп

Рюте също похвали Харис, като каза, че тя има "фантастично досие като вицепрезидент" и е "много уважаван лидер"

Москва отрече и твърденията на американския журналист Боб Удуърд, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е разговарял с руския президент Владимир Путин цели седем пъти, след като е напуснал поста си, съобщава "Ройтерс".

Запитан дали Путин и Тръмп са разговаряли по телефона, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отсече: "Не, не е вярно".

Кампанията на Тръмп отхвърли книгата на Удуърд и заяви, че съдържанието ѝ е "измислено".