За какво е на НАТО държава-член с толкова проблеми както е Грузия?

Това риторичен въпрос зададе руският президент Дмитрий Медведев в интервю за NTV, в което коментира международните отношения и приключилата вчера визита на американския вицепрезидент Джо Байдън в Украйна и Грузия в рамките на която той обеща подкрепа за членство в НАТО.

Дмитрий Медведев обяснява, че отношението на Русия остава непроменено по отношение на разширяването на северноатлантическия пакт и опасенията, че това може да доведе до сериозна дестабилизация на европейския континент, остават.

"Ние не считаме, че е правилно да се завлича една или друга държава във военнополитически блокове пряко волята на народа", заявава Медведев.

Русия не ревнува съседите си, в това число Украйна и Грузия, но е против насилственото включване във военнополитически алианси, допълва Медведев и припомня референдумът в Украйна з встъпване на страната в НАТО, на който идеята бе отхвърлена.

„Що се касае за Украйна, нещата тук са пределно прости - проведете референдум. Ако народът подкрепи присъствието на един или друг военнополитически съюз, тогава би имало легитимна основа", коментира руският президент

Освен това Медведев припомня и че политиката на сближаване на НАТО с Грузия е провокирала Тбилиси към агресията от август миналата година.

Приемането на Грузия, според него, е проблем за самия алианс: "За какво му е на НАТО държава-членка с толкова много проблеми?", пита Медведев и допълва, че в последно време се налага съзнанието не само че Киев и Тбилиси не са готови за членство, но и самият алианс не е готов да ги приеме.

"Но в крайна сметка ние не се намесваме в тези процеси. Но открито изказваме своята позиция. Считам, че това е достойно", допълва Медведев.