Правителството на Мексико изпрати над 1500 служители по сигурността, включително Националната гвардия, армия и полиция, в южната част на страната вчера в опит да укрепи сигурността в район под нарастващ натиск от организираната престъпност.

Оперативната група беше разположена в района на Фронтера Комалапа в граничния щат Чиапас, "за да гарантира мира", се казва в съвместно изявление на федералното и щатското правителство.

Това идва, след като видео в социалните медии показа как конвой от въоръжени членове на наркокартел във Фронтера Комалапа е аплодиран от местните жители, докато освобождават града от конкурентен картел.

"Ройтерс" не може да провери видеото чрез независим източник.

Някои местни репортери казаха, че жителите са били принудени да аплодират.

Президентът Андрес Обрадор омаловажи кадрите на редовна пресконференция по-рано в понеделник.

"В някои части на страната може да съществуват опорни бази, но това не е общ проблем, каза той. Това е въпрос, който е много ограничен до регион и Националната гвардия вече е разположена."

Той каза, че около Frontera Comalapa и близкия град Motozintla има банди, които "вероятно се бият за територия" за трафик на наркотици, идващи от Централна Америка. "За щастие в Чиапас нямаше много убийства", каза той.

Въпреки това официалните данни показват, че през първите осем месеца на 2023 г. убийствата в щата, граничещ с Гватемала, са се увеличили с 16% до 348 спрямо 300 за същия период година по-рано.

В национален мащаб убийствата са леко намалели през 2023 г. в сравнение с миналата година, но остават значително над средните нива през предишното шестгодишно управление.

Друг непотвърден видеоклип, публикуван в социалните медии вчера и за който се твърди, че е заснет в Мотозинтла, показва четири тела на убити от въоръжени мъже.

Мексико иска среща със САЩ за миграцията и наркотрафика

Мексико иска среща със САЩ за миграцията и наркотрафика

Продължават проблемите по границата

Мексико  обяви по-рано, че иска среща със САЩ за миграцията и наркотрафика.

Първият дипломат на Мексико Алисия Барсена каза, че президентът Андрес Обрадор иска в началото на ноември да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон, за да обсъдят миграцията, помощта за развитие и трафика на наркотици. 

Изявлението идва, след като вълната от мигранти наложи затварянето на някои гранични пунктове между САЩ и Мексико и принуди най-голямата железопътна компания в страната да спре около 60 влака. Повечето изглежда са венецуелци и мнозина казаха, че са преминали през покритата с джунгла пролука Дариен, която свързва Колумбия и Панама.

Барсена каза на пресконференция в Ню Йорк, че приютите за мигранти в Сиудад Хуарес, срещу Ел Пасо, Тексас, са 95% запълнени и че мексиканското правителство е "много притеснено" от затварянето на границите и нарастването на мигрантите, особено предвид Мексико трудна връзка с губернатора на Тексас Грег Абът.

В миналото той затегна проверките на граничните камиони, за да се опита да спре мигрантите.

Единадесет души загинаха при палеж на бар в Мексико

Единадесет души загинаха при палеж на бар в Мексико

По бара е хвърлен коктейл "Молотов"