Първият дипломат на Мексико Алисия Барсена каза в петък, че президентът Андрес Обрадор иска в началото на ноември  да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон, за да обсъдят миграцията, помощта за развитие и трафика на наркотици, съобщава АП.

Изявлението идва, след като вълната от мигранти наложи затварянето на някои гранични пунктове между САЩ и Мексико и принуди най-голямата железопътна компания в страната да спре около 60 влака. Повечето изглежда са венецуелци и мнозина казаха, че са преминали през покритата с джунгла пролука Дариен, която свързва Колумбия и Панама.

Барсена каза на пресконференция в Ню Йорк, че приютите за мигранти в Сиудад Хуарес, срещу Ел Пасо, Тексас, са 95% запълнени и че мексиканското правителство е "много притеснено" от затварянето на границите и нарастването на мигрантите, особено предвид Мексико трудна връзка с губернатора на Тексас Грег Абът.

В миналото той затегна проверките на граничните камиони, за да се опита да спре мигрантите.

Барсена предложи да се направи повече, за да се спре потокът от мигранти през пропастта Дариен и че премахването на икономическите санкции на САЩ срещу Венецуела "може също да ни помогне да върнем някои хора в родните им страни".

Мексико залови над 500 мигранти за 2 дни

Мексико залови над 500 мигранти за 2 дни

При отделни проверки на властите

Има признаци, че някои в Мексико също са били претоварени от вълната на мигранти.

Барсена каза, че около 140 000 мигранти чакат да се регистрират за транзитни документи или документи за убежище в южния мексикански град Тапачула, близо до границата с Гватемала. Тя добави, че "имаме нужда от подкрепление, защото е невъзможно да обработим 140 000 души".

Рано в петък няколко десетки жители, които живеят близо до пренаселен приют за мигранти в Мексико Сити, блокираха за кратко движението по една от главните магистрали на града, като казаха, че мигрантите, живеещи по улиците извън приюта, създават проблеми.

Мексико е също така мястото, където се произвежда по-голямата част от синтетичния опиоид фентанил за пазара на САЩ, като се използват прекурсорни химикали, внесени контрабандно от Китай.

Мигрантски наплив на границата между Мексико и САЩ
Обновена

Мигрантски наплив на границата между Мексико и САЩ

Байдън въвежда нови по-строги мерки, но те са атакувани в съда в последния момент

Коментарите на Барсена дойдоха само ден след като Лопес Обрадор обяви, че ще пропусне срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество през ноември в Сан Франциско, тъй като страната му "няма отношения" с Перу.

Лопес Обрадор по-рано заяви, че сегашното правителство на Перу е установено чрез преврат и че той все още смята сваления президент Педро Кастило за легитимен лидер на страната.

След тези коментари и двете страни отзоваха своите посланици.

Няма да е за първи път Лопес Обрадор да пропусне международни срещи в Съединените щати заради поканените. Миналата година той пропусна срещата на върха на двете Америки в Лос Анджелис, защото Никарагуа и Венецуела не бяха поканени.