Правителството на Мексико заяви в петък, че е открило първите случаи на коронавирусна инфекция при двама мъже, които наскоро са пътували до Италия, с което става втората страна в Латинска Америка, с вируса, съобщава "Ройтерс".

35-годишен мъж, който показа положителни резултати при първоначален тест в Мексико Сити, премина през втори тест, който показа положителни резултати в петък, коментира заместник-министърът на здравеопазването Уго Лопес-Гател Рамирес пред репортери. Човекът е в изолация, добави той.

Случаят му е свързан с втория случай в северния щат Синалоа, каза Лопес-Гател на пресконференция заедно с президента Андрес Мануел Лопес Обрадор. Обрадор призова населението да остане спокойно и заяви, че длъжностните лица ще докладват ежедневно за напредъка.

"Ние имаме капацитета да се справим с тази ситуация", каза той.

По време на посещението си в Италия и двата потвърдени случая са били в пряк контакт с италиански гражданин, пребиваващ в Малайзия, заяви правителството.

Преди това Бразилия бе единствената страна в Латинска Америка, която докладва за случай с новия коронавирус.

Първи заразен с новия коронавирус в Южна Америка - в Бразилия

Първи заразен с новия коронавирус в Южна Америка - в Бразилия

61-годишният мъж е бил в Италия преди дни

Междувременно Доминиканската република отказа достъп на круизен кораб, който иска акостира в пристанище на фона на притесненията от вируса.

В съвместно изявление на Министерството на общественото здравеопазване и пристанищната администрация се казва, че капитанът на "Браемар" съобщава, че четирима филипинци, двама британски граждани и двама граждани на САЩ са били под медицинско наблюдение след показване на симптоми на заболяването COVID-19 като треска, кашлица или затруднено дишане.

"Фред Олсън Круз Лайнс" заяви в изявление по имейл, че е съобщил за "малък брой случаи, подобни на грип на борда. Нашият медицински екип е препоръчал, че всички се чувстват по-добре. Никакви гости или екипаж не проявяват симптоми които се считат за съвместими с тези на коронавирус. "

Властите казаха, че корабът превозва 1128 пътници и 384 членове на екипажа. Круизната компания заяви, че "чака съвети за следващите стъпки" и "поддържа връзка с редица авиокомпании за осигуряване на пътуване на гостите".

"Според нас това е свръх реакция от страна на Доминиканската република", обяснява компанията в писмено изявление.

Уебсайтът на компанията показва, че корабът е трябвало да вземе други пътници и да тръгне на нов круиз в четвъртък вечерта.

СЗО предупреди: Коронавирусът може да достигне до всички страни

СЗО предупреди: Коронавирусът може да достигне до всички страни

Заразата става "все по-голяма"