Преговорите относно фискалния договор отбелязват добър прогрес. Това стана ясно по време на съвместната пресконференция на френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел.

На срещата в Берлин двамата са изразили надеждата си, че преговорите ще приключат съвсем скоро, информира money.bg.

"Ние ще успее да подпишем ангажиментите за дълговия таван още до края на януари или най-късно през март месец", заяви Ангела Меркел и добави, че т.нар. Фискален пакт трябва да включва и мерки в подкрепа на икономическия растеж в еврозоната.

В момента проверяваме как да се ускори плащането на капитала в новия Европейския постоянен спасителен механизъм, който трябва да влезе в сила от средата на тази година, заяви Меркел.

Тя изрази желанието си европейските финансови министри да очертаят плана относно въвеждането на т.нар. данък върху финансовите транзакции до март месец. По думите й Германия и Франция ще настояват за данък върху финансовите транзакции на ниво еврозона, ако не бъде постигнато споразумение на ниво ЕС. Меркел обаче отбеляза, че все още няма пълно споразумение и в самото правителство на Германия по тази тема.

Френският президент Никола Саркози също подчерта желанието си преговорите относно новия Европейския пакт да бъдат приключени и пактът да бъде подписан на 1 март.

На пресконференцията стана ясно още, че и двамата лидери са се съгласили да поискат ЕЦБ да направи всичко, което е по силите й, така че Европейския спасителен фонд (EFSF) да заработи колкото се може по-добре.

Саркози каза още, че предстои в края на януари месец да бъдат представени детайли относно план за данък върху финансовите транзакции, като преди това се предвиждат преговори на европейски ниво.

Френският държавен глава отбеляза, че положението в Европа е много напрегнато. "Ние желаем да съхраним и да подкрепим еврозоната", заяви той и добави, че бюджетният дефицит на Франция за 2011г. ще бъде по-малък от прогнозите.

Двамата лидери не отговориха на журналистически въпрос относно възможно понижение на кредитните рейтинги в Еврозоната.

"Според нас не е необходимо, която и да е страна-членка на напуска еврозоната", коментира Меркел.

Германският канцлер отбеляза, че доброволното преструктуриране на гръцкия дълг притежаван от частния сектор, трябва да стане факт в скоро време, за да може след това окончателно да се договори втория спасителен финансов пакет за Гърция. Това е и условие за осигуряване на стабилен път на развитие на Гърция, но само това споразумение не е достатъчно, тъй като са нужни мерки, свързани с новия спасителен финансов пакет за Атина.

Меркел подчерта, че ако няма прогрес относно втория спасителен финансов план за Гърция, няма да може да бъде изплатен и следващият транш от помощта за Атина. Тя добави, че една от основните теми на утрешната й среща с шефа на МВФ Кристин Лагард ще бъде Гърция. Меркел отново подчерта, че Гърция е изключителен случай, визирайки обезценката на притежаваните от частния сектор гръцки дългови книжа.