Германският канцлер Ангела Меркел оглави класацията на АФП за влиятелните личности на отминаващата година. Тя бе отличена заради политиката й на "отворени врати" по време на бежанската криза и участието й в решаването на гръцката финансова криза. Тя бе определена и за „Личност на годината” в ежегодната класация на списание „Тайм”.

Втори е миналагодишният победител - руският президент Владимир Путин. Въпреки санкциите, които бяха наложени на страната му заради намесата в Украйна, той се наложи с авторитета си при решаването на сирийската криза. 

Папа Франциск заема третото място заради куража си да посещава горещи точки по света и желанието си да реформира католическата църква. 

Начинът, по който парижаните съумяха да сесправят с ужаса и продължат нормалния ритъм на ежедневието си след терористичните атаки във френската столица през януари и ноември, им отреди четвъртото място в класацията.

Следва лидерът на ДАЕШ ("Ислямска държава") Абу Бакр Ал Багдади заради настъпването на групировката. 

В челната десятка намират място влиятелният лидер на опозицията в Мианмар и Нобелов лауреат за мир Аун Сан Су Чжи, кандидатът за президент на републикаците Доналд Тръмп, който вече се замеси в пореди от скандали, гръцкият премиер Алексис Ципрас и бившия финансов министър Янис Варуфакис, отстраненият заради обвинения в корупция шеф на ФИФА Сеп Блатер, както и американският държавен секретар Джон Кери и иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф. 

Класацията е изготвена след гласуване на редакторите на агенцията в клоновете й по света.