Канцлерът на Германия Ангела Меркел няма намерение да иска от Великобритания да бърза с излизането си от Европейския съюз след като вчера стана ясен резултатът от вота на референдума, на който мнозинството британци поискаха отделянето на страната им от Общността.

По-рано днес представители от Евросъюза почти единогласно посочиха, че сега Великобритания е длъжна възможно по-бързо да реализира решението за излизане от ЕС. Това заяви и самият външен министър на Германия Франк-Валтер Щанмайер след среща с колегите си от Франция, Италия и страните от Бенелюкс – Белгия, Холандия и Люксембург.

Топ дипломати от ЕС искат Великобритания да не "играе на котка и мишка"

Топ дипломати от ЕС искат Великобритания да не "играе на котка и мишка"

Преговорите за излизането й от съюза да започнат възможно най-скоро

"Естествено, това няма да продължи вечно. Въпреки това аз няма да настоявам за твърде кратко време", цитира думите на Ангела Меркел агенция „Ройтерс”.

Германският канцлер посочва освен това, че не трябва да се забравя, че все още Великобритания не е утвърдила излизането от ЕС и процесът не завършен, страната продължава да е пълноценен член на ЕС с всички права и ангажименти. Меркел допълва и че по този въпрос с премиера на Великобритания Дейвид Камерън държат пълно съгласие.

Меркел отбелязва, че по въпроса за окончателното излизане на Британия от ЕС е важно също така да се отчита, че преди самите процедури по изход на ниво ЕС, Великобритания трябва да реализира резултатите от референдума вътре в страната.

Британският референдум няма юридически обвързващ характер, окончателно решение за излизане от Европейския съюз предстои да бъде взето от британските власти.