Великобритания трябва се позове на чл. 50 от Лисабонския договор, колкото е възможно по-скоро, за да задейства преговорите за напускане на Европейския съюз. Това обяви външният министър на Германия Франк-Валтер Щанмайер след среща с топ дипломати в отговор на британския референдум.

„Процесът след чл. 50 трябва да бъде иницииран, колкото е възможно по-скоро, за да се избегне продължителен застой”, заяви Щанмайер, цитиран от ДПА, след среща с външните министри на Франция, Италия и страните от Бенелюкс – Белгия, Холандия и Люксембург, който са основатели на ЕС.

Великобритания не трябва да „играе игра на котка и мишка”, чрез отлагане на преговорите по напускането на ЕС, което може да предизвика значителна несигурност на пазарите, заяви първият дипломат на Люксембург Жан Аселборн.

Да не изпадаме в истерия заради Брекзит, призова германският дипломат номер 1

Да не изпадаме в истерия заради Брекзит, призова германският дипломат номер 1

Щайнмайер и петима негови колеги бистрят реформа в ЕС

Срещата между първите дипломати се проведе във вила „Борзиг” край Берлин.

„Ние трябва да дадем възможност да покажем, че Европа е необходима, но също, че е способна да действа при проблеми, включително справянето с бежанската криза и младежката безработица”, подчерта Щанмайер.

От своя страна белгийският външен министър също заяви, че Европа трябва да даде отговор на имиграцията, сигурността, работните места след Брекзита.

Франция пък призова Великобритания да избере нов премиер в рамките на дни.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не трябва да отнеме цяла вечност, за да започнат разговорите за излизане от ЕС. Всичко е в ръцете на Великобритания, отбеляза тя.

В понеделник в Берлин Меркел ще бъде домакин на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, италианския премиер Матео Ренци и френския президент Франсоа Оланд.