Не трябва да позволяваме да изпаднем в истерия или бездействие. Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от ДПА.

Външните министри от шест страни членки, основателки на ЕС, се събраха на спешна среща край Берлин, за да обсъдят инициативата за реформа на Европейския съюз в отговор на решението на Великобритания да напусне блока.

Германският първи дипломат е домакин на колегите си от Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург.

Във Великобритания събраха подписи за повторен референдум по еврочленството
Обновена

Във Великобритания събраха подписи за повторен референдум по еврочленството

Само за 4 часа...

Преди срещата Щайнмайер заяви, че политиците от ЕС трябва да се вслушат в очакванията на европейските правителства, но и в очакванията на хората. Той е категоричен, че не трябва да се изпада и в депресия. 

Инициирани от Германия и Франция, усилията на реформата имат за цел да предотвратят страни със силни евроскептични движения като Франция и Холандия да проведат гласувания, подобни на референдума за излизане от блока във Великобритания.

Срещата се провежда във вила „Борзиг”. Тя е критикувана от онези, които твърдят, че опитът за реформа трябва да включва всички оставащи 27 държави членки.

Във връзка с инициативата за реформи в петък германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа се променя и такива са очакванията от ЕС.

Западна Германия, Франция, Италия, Холандия и Люксембург са създали Европейска икономическа общност през 1957 г., която е предшественикът на днешния Европейски съюз.

Междувременно стана ясно, че за по-малко от 24 часа във Великобритания са събрани 530 000 подписа за повторно допитване дали Обединеното кралство да остане в общността. 100 000 призоваха Лондон да обяви независимост.