Германският канцлер Ангела Меркел се е опитала да спечели благоразположението на все по-ожесточените критици на политиката ѝ на отворени врати към бежанците, отсичайки, че новодошлите хора от Сирия и Ирак ще трябва да се върнат в родните си страни след края на конфликтите там, съобщава "Ройтерс".

Макар да изглежда все по-изолирана заради политиката си, Меркел не се поддаде да натиска на по-консервативните среди да спре притока на бежанци или да затвори границите, отбелязва агенцията.

Меркел отбеляза, че въпреки усилията за интегриране и подпомагане на бежанците, е важно да се подчертае, че на тях им се позволява да останат само за ограничено време.

"Трябва да кажем на хората, че това е временен статут за пребиваване и очаквам щом в Сирия отново настъпи мир и след като "Ислямска държава" бъде победена в Ирак, те да се върнат в страните си с придобитите познания", каза канцлерката на събрание на ръководения от нея Християндемократически съюз (ХДС).

Меркел припомни, че 70% от бежанците, избягали в Германия от войната в бивша Югославия през 1990-те години, са се върнали в страните си