Британският министър на отбраната Гевин Уилямсън е уволнен, тъй като по негова вина е изтекла поверителна информация от преговори в Съвета за национална сигурност. На тях е обсъждана възможността за сътрудничество с китайската компания Huawei при изграждането на 5G мрежата в страната, съобщи Би Би Си.

По случая е водено разследване. Начело на министерството на отбраната ще застане Пени Мордонт, която сега е министър на международното развитие. Тя ще бъде първата жена на този пост.

"Тази вечер премиерът помоли Гевин Уилямсън да напусне правителството, тъй като е изгубила доверие в способностите му да изпълнява функциите на министър на отбраната", се казва в съобщение на британското правителство.

Заради изтичането на информация, на 24 април е станало ясно, че продукция на Huawei ще се използва в "некритични" компоненти на 5G мрежата. Huawei обаче няма да доставя оборудване, което да може да се използва за идентифициране на мобилни устройства, да насочва обаждания и да предава данни.
Против евентуалното сътрудничество на Лондон с китайската компания се обявиха САЩ, както и някои британски министри, според които участието на Huawei може да застраши националната сигурност.

Великобритания допуска Huawei до изграждането на 5G мрежата си

Великобритания допуска Huawei до изграждането на 5G мрежата си

Но само до "несъществена" инфраструктура

Изтичането на информацията предизвика скандал в британските медии, тъй като заседанията на Съвета за национална сигурност са строго конфиденциални. На конкретното заседание са присъствали девет души. Уилямсън беше сред първите, които заявиха, че нито той, нито екипът му имат вина за нарушаването на поверителността.

Някои политици поискаха разследване по случая, а медиите опонираха, че това би било нарушаване на принципа за свобода на словото. Според публикации в медиите, проведеното вътрешно разследване е било инициирано от един от помощниците на премиера Тереза Мей.

Самият Уилямсън продължава да твърди, че не е разгласявал информацията. Според Тереза Мей обаче "не е установена друга вероятна версия за това как е станало изтичането".

Днес Мей се срещнала с Уилямсън и му е заявила, че разполага с достатъчно улики за вината му.