Някои международни компании обмислят да преместят тайванските си служители от Китай, след като Пекин каза, че може да наложи смъртна присъда на "твърдолинейните" борци за независимост на Тайван, казаха четирима души, запознати с въпроса.

Новите насоки накараха някои тайвански емигранти и международни компании, работещи в Китай, да преоценят своите правни рискове, коментираха източноци, пряко запознати с дискусиите, цитирани от "Ройтерс".

"Няколко компании дойдоха при нас, за да оценим рисковете за техния персонал", каза адвокатът Джеймс Цимерман, базиран в Пекин партньор в адвокатската кантора Perkins Coie. Той отказа да посочи компаниите или индустриите от съображения за поверителност.

"Компаниите все още са загрижени, че може да има някои сиви зони, като например дали добронамерен пост в социалните медии или гласуване за определена политическа партия или кандидат на изборите в Тайван може да се тълкува като участие в дейности за независимост", каза Цимерман.

Около 177 000 тайванци са работили в Китай към 2022 г., според последното проучване на правителството на Тайван. Тайванският персонал е нает от много международни компании в Китай, като се имат предвид техните езикови способности и културно познаване на страната.

Много повече работят за безбройните тайвански фирми, които оперират в Китай и според оценката на тайванското правителство са инвестирали повече от 200 милиарда долара от 1991 г. насам, подпомагайки растежа на Китай да стане втората по големина икономика в света.

Някои чуждестранни корпорации, работещи в Китай, са провели срещи със служители относно безопасността, казаха двамата ръководители, които пожелаха да не бъдат назовавани поради чувствителността на въпроса.

Друг източник, който беше информиран по въпроса, каза, че някои тайвански служители в Китай са получили и са приели опцията да напуснат страната.

Китай плаши със задочни смъртни присъди радетели за независимостта на Тайван

Китай плаши със задочни смъртни присъди радетели за независимостта на Тайван

Пекин няма юрисдикция в Тайван, но това засилва натиска върху жителите на острова и техните лидери

Насоките от 21 юни криминализират насърчаването на членството на Тайван в международни организации, където държавността е условие, провеждането на външен официален обмен и потискането на партии, групи и хора, които насърчават "обединението".

Също така незаконни са "други действия, които се стремят да отделят Тайван от Китай" - фраза, която позволява на Пекин да тълкува правилата широко, според правни експерти.

Сред "лидерите или онези, които са извършили сериозни престъпления", насоките казват, "ако вредата за страната и хората е особено сериозна и обстоятелствата са особено лоши, те могат да бъдат осъдени на смърт".

Разпоредбите не уточняват допълнително кой може да подлежи на смъртно наказание.

Помолен за коментар как компаниите и тайванските служители реагират на насоките, китайското външно министерство каза пред Ройтерс в изявление: "Използването на наказателноправни мерки за наказване на престъпни сепаратистки елементи и защита на основните интереси на страната е обичайна практика за всички страни.

Тайван захапа Китай: Автокрацията е истинското зло

Тайван захапа Китай: Автокрацията е истинското зло

Пекин нямал право да санкционира тайванския народ

"Трябва да се подчертае, че съответният законодателен документ е насочен към крайното малцинство от твърдолинейните елементи на "независимостта на Тайван" и техните сепаратистки дейности и не замесва огромното мнозинство от сънародниците на Тайван", каза министерството.

Китайската служба по въпросите на Тайван не отговори на искане за коментар. Миналата седмица се каза, че огромното мнозинство от тайванците няма за какво да се тревожат и могат да дойдат "в добро настроение".

Миналата седмица Съветът по континенталните въпроси на Тайван призова тайванците да избягват всички несъществени пътувания до Китай, Хонконг и Макао в резултат на новите разпоредби.

Съветът каза миналия месец, че осем пенсионирани тайвански военни и полицаи са били задържани в Китай през предходната година. Миналата година той предупреди, че тайвански учени са били задържани и разпитвани при влизане в Китай, дори ако са били на официални програми за обмен.

Насоките добавят към несигурността при правенето на бизнес в Китай, идвайки след такива мерки като китайския закон срещу шпионажа и новия закон за националната сигурност на Хонконг.

Пекин определи тайванския президент Лай Чинг-те като "сепаратист" и организира военни учения малко след встъпването му в длъжност през май. Тайван се оплака от засилен китайски натиск, откакто Лай спечели изборите през януари, включително продължаващи военни действия, търговски санкции и патрули на бреговата охрана около контролираните от Тайван острови до Китай.

Нова военна провокация на Китай срещу Тайван

Нова военна провокация на Китай срещу Тайван

Напрежение в ключов регион