Microsoft Corporation се съгласи да плати почти 3 милиона долара във връзка с нарушаването на санкциите, включително срещу Русия. Общият размер на глобите, наложени на двете ведомства на корпорацията, е почти 3,328 милиона долара. Това се посочва в изявление, публикувано в четвъртък от Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ.

Сумата по споразумението е свързана с глоба за предоставяне на услуги или софтуер от Съединените щати към държави, подлежащи на санкции, като Куба, Иран, Сирия и Русия".

Според ведомството Microsoft е нарушила санкциите на САЩ срещу Руската федерация, като е позволила използването на свои продукти в Крим. Отбелязва се, че нарушенията се отнасят до "блокирани руски юридически или физически лица" и са възникнали в резултат на факта, че "подразделенията на Microsoft не са успели да идентифицират и предотвратят използването на техните продукти от забранени страни". "Сумата на споразумението отразява решимостта на OFAC, че поведението на субектите на Microsoft не е злонамерено и че те доброволно са разкрили данните", казаха от отдела.

Агенцията смята, че от юли 2012 г. до април 2019 г. организациите на Microsoft са извършили 1339 "явни нарушения на множество програми за санкции" чрез продажба на лицензи за софтуер, активиране на лицензи и предоставяне на услуги от сървъри и системи, разположени в Съединените щати и Ирландия. Твърди се, че продажбите са извършени на санкционирани потребители, включително тези в Крим, който Вашингтон не признава за руски. "Общата стойност на тези продажби и свързаните с тях услуги беше 12 105 189,79 долара", каза агенцията.

В изявлението се подчертава, че Microsoft доброволно е сътрудничила на властите по време на разследването. 

Бюрото по индустрията и сигурността на Министерството на търговията на САЩ регистрира седем нарушения от 28 декември 2016 г. до 22 декември 2017 г., за които се твърди, че са извършени от служители на руското подразделение на Microsoft.