Свръхзвуков изтребител МиГ-31 на руските военновъздушни сили е пресрещнал норвежки морски патрулен самолет във въздушното пространство над Баренцово море. Това обявиха от Националния център за управление на отбраната на руското военно министерство.

"На 3 септември руските системи за контрол на въздушното пространство откриха въздушна цел, приближаваща се към държавната граница на Русия, във въздушното пространство над неутралните води на Баренцово море", посочват от центъра, като добавят, че самолет МиГ-31 е бил вдигнат по спешност, за да се предотвратяло нарушение на руската държавна граница.

Русия вдигна МиГ-31 срещу самолет на Норвегия над Баренцово море

Русия вдигна МиГ-31 срещу самолет на Норвегия над Баренцово море

Руският изтребител не бил позволил на норвежкия самолет да наруши руската граница

Според прессъобщението руският пилот идентифицирал целта като морски самолет за наблюдение Lockheed P-3 Orion, принадлежащ на норвежките военновъздушни сили.

"Целият полет на изтребителя МиГ-31 беше извършен в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство. Норвежкият самолет не е нарушил държавната граница на Русия", се уточнява в съобщението на руските военни.

Русия разполага прехващачи МиГ-31 в Арктика

Русия разполага прехващачи МиГ-31 в Арктика

„Ескадрила от МиГ-31 ще бъде основният елемент от руската противоракетна отбранителна система