Съветникът на украинския президент и преговарящ с Русия Михайло Подоляк каза в събота, че на  споразумение с Русия не може да се вярва и Москва може да бъде спряна само със сила, цитира думите му Ройтерс.

"Всяко споразумение с Русия не струва и пукната стотинка," пише Подоляк в своя канал в "Телеграм". "Възможно ли е да се преговаря със страна, която винаги лъже цинично и пропагандно?"

"Русия доказа, че е варварска държава, която заплашва световната сигурност", каза Подоляк. "Един варварин може да бъде спрян само със сила."

Русия и Украйна се обвиняват взаимно след спиране на мирните преговори, като последните разговори лице в лице се проведоха на 29 март. Кремъл каза по-рано този месец, че Украйна не показва желание да продължи мирните преговори, докато официални лица в Киев обвиняват Русия за липса на напредък.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че президентът Владимир Путин е единственият руски представител, с когото желае да се срещне, за да обсъди как да сложи край на войната.

Подоляк: Поражението на Русия във войната е ключово за нейното „лекуване“

Подоляк: Поражението на Русия във войната е ключово за нейното „лекуване“

Москва променя условията в преговорите и не ни оставя избор, заяви президентският съветник

По-рано бе съобщено, че руските сили атакуват град Северодонецк. Междувременно от Лиман руснаците атакуват както на югозапад, така и на югоизток. От Попасна руските сили напредват на север за да обкръжат напълно Северодонецк.

И в сводката си от тази сутрин Генералният щаб на украинската армия потвърждава настъплението на руснаците в Донбас, както и увеличаващата се интензивност на тактическите и армейските авиационни операции.

На фона натова в традиционното си вечерно изявление украинският президент обеща: "Донбас ще бъде украински". Така той коментира превземането от руснаците на източния град Лиман, голям железопътен възел в Донецка област,

Украинските власти се надяват да получат нови и по-мощни оръжия от САЩ и други западни съюзници, които да им позволят да обърнат отново хода на военните действия, който за момента не е в тяхна полза след загубата на Мариупол, Попасна и Лиман.

Подоляк: Русия не разбра, че воюва с Украйна, а не с НАТО

Подоляк: Русия не разбра, че воюва с Украйна, а не с НАТО

Преговорите са прекратени, тъй като диалог не е възможен