Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обсъди износа на зърно от Украйна и обстановката там, както и конфликта в Сирия с турския си колега Хулуси Акар, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от РИА Новости.

"По инициатива на турската страна на 7 юни 2022 г. руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе телефонен разговор с министъра на националната отбрана на Турция Хулуси Акар. Основното внимание беше обърнато на обмена на мнения и оценки за ситуацията в Украйна и Сирия. ", казаха от министерството.

Те уточниха, че "министрите на отбраната са обсъдили подробно въпросите за безопасността на корабоплаването в Черно море във връзка с решаването на проблема с износа на зърно от територията на Украйна".

Било е отбелязано и значението на продължаването на тясното сътрудничество в Сирия, насочено към поддържане на дългосрочна стабилност в региона.

Припомняме, че в сряда предстои посещение на руския министър на външните работи Сергей Лавров в Турция. Той ще бъде придружен от дипломатическа и военна делегация и ще проведе разговори с турския си колега Мевлют Чавушоглу и турски дипломати и военни. Двамата министри се очаква да обсъдят възможността за износ на украинско зърно през Черно море и свързаните с това проблеми, както и обявените наскоро намерения на Турция да проведе нова военна операция в Северна Сирия

Междувременно прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков днес заяви, че все още няма ясни очертания на възможните споразумения относно износа на зърно от Одеса, Украйна трябва да изчисти подходите към пристанищата.

Киев: Турция купува откраднато от Русия украинско зърно

Киев: Турция купува откраднато от Русия украинско зърно

Разследва се кой е замесен в превозите през турски води