Ще бъде неуместно да се сравняват двата набора от идеи за мирно уреждане на конфликта в Украйна, предложени от китайския президент Си Дзинпин и държавния глава на Беларус Александър Лукашенко. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той също така отбеляза, че руският президент Владимир Путин е обсъдил със Си плана, предложен от Китай, и някои от отделните му разпоредби. Според Песков обаче редица положения от китайския мирен план едва ли ще се осъществят веднага, тъй като Киев не е в състояние да не се подчини на Запада.

"Планът не е отложен, но има определени разпоредби, които, така да се каже, не могат да бъдат изпълнени засега поради неспособността на украинската страна да не се подчини на своите покровители, своите командири", отбеляза Песков и допълни: "Тези командири, както знаем, не са в Киев. Те настояват, че войната трябва да продължи".

Премиерът на Испания насърчил Си Дзинпин да разговаря със Зеленски

Премиерът на Испания насърчил Си Дзинпин да разговаря със Зеленски

Санчес заявил подкрепата си за мирния план на украинския лидер

По-рано днес в обръщението си към народа и парламента на Беларус Лукашенко призова за обявяване на примирие в Украйна "без право на движение и прегрупиране на войски от двете страни и без право на движение на оръжия и боеприпаси, жива сила и техника".

Беларуският лидер предупреди, че в такава ситуация, "ако Западът отново се опита да използва примирието, за да укрепи подмолно позициите си, Русия ще бъде принудена да използва цялата сила на своя военно-промишлен комплекс и армията, за да предотврати ескалация на конфликта".

Навръх първата годишнина от войната Китай публикува т.нар. "мирен план" с идеите си за уреждане на войната.

В документа, включващ 12 точки, Пекин призова Русия и Украйна да проведат мирни преговори възможно най-скоро и предупреди, че в конфликта не трябва да се използват ядрени оръжия. Планът включва апел за прекратяване на огъня, зачитане на законните интереси на всички страни в областта на сигурността, уреждане на хуманитарната криза в Украйна, размяна на военнопленници между Москва и Киев, както и отмяна на едностранните санкции, наложени без съответното решение на Съвета за сигурност на ООН.

Путин и Си Дзинпин не са обсъждали мирния план на Украйна

Путин и Си Дзинпин не са обсъждали мирния план на Украйна

Имало е размяна на мнения по китайската формула за мир