Пътят на Република Македония към Европейския съюз е блокиран поради лошите и неразумни политики на премиера Зоран Заев. Пазарната дипломация, демонстрирана от Заев и външния министър Никола Димитров, се дължи единствено на непознаване на дипломатическата политика и защитата на държавните и националните интереси. Това заяви на пресконференция председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, цитиран от МКД.

"Вместо реални реформи на обществото, които ще допринесат за по-добър живот на гражданите, Заев реши да наддава и продаде националните интереси, надявайки се това да се хареса и на съседите, и на членовете на ЕС. Този ​​подход към решаването на проблемите не само не доближи Република Македония до ЕС, но и допълнително я отдалечи и показа, че страната се управлява от търговци, а не от политици, които достойно защитават интересите на държавата и гражданите, каза той.

България осъжда езика на омразата в Северна Македония

България осъжда езика на омразата в Северна Македония

Те категорично не помагат за утвърждаването на добросъседските отношения

Мицкоски подчерта, че Заев и Димитров като политици, които са на политическата сцена в Македония от сравнително дълго време, трябва да знаят, че първо е необходимо да има консенсус по националните въпроси и чак тогава да преговарят, ако е необходимо. 

"Зоран Заев е човекът, който обвинява всички други политически субекти за всеки провал и когато му се предложи международно сътрудничество, което му осигурява власт и материална изгода, тогава той поставя на масата идентичността, езика, историята и всичко, което е свещено македонския народ. Подобни пагубни политики са поставили страната на колене, а македонските граждани са най-унизените хора в Европа, счита Мицкоски.

Мицкоски подчерта, че партията му ще предложи резолюция на Асамблеята на Република Македония, която ще определи македонските позиции в преговорите с източната съседка.

Румен Радев: РС Македония да изостави идеологемите от тоталитарното минало в учебниците

Румен Радев: РС Македония да изостави идеологемите от тоталитарното минало в учебниците

Творчеството на българските възрожденци в РС Македония да не се подменя

Припомняме, че по-рано днес, Министерството на външните работи на България остро осъжда изказването на Драган Гюровски от Младежкия съюз на ВМРО-ДПМНЕ, в което той отправя обидни и неверни твърдения и вулгарни квалификации към България и нейния народ, и с което целенасочено се насажда омраза към страната ни.

Според тях подобни провокации противоречат на всички основни европейски принципи и норми на политическо поведение. Те са символ на унаследени от миналото стереотипи, които са в разрез с декларираното от Република Северна Македония и нейното общество желание за споделяне на европейските ценности и присъединяване към общото европейското семейство, заявяват от МВнР.

За пореден път в момент, когато София и Скопие търсят път към конструктивния диалог за намиране на взаимно приемливи решения, са налице подобни провокации. Те категорично не помагат за утвърждаването на добросъседските отношения и затрудняват възстановяването на доверието и постигането на напредък в двустранния диалог, които са в пряк интерес на хората от двете страни на границата, категорични са от МВнР.

България очаква от правителството на Република Северна Македония да се разграничи категорично от подобни опасни провокации и да предприеме необходимите действия, за да изпълни на практика многократно поетите ангажименти за противодействие на публични прояви на омраза срещу България, настояват те.

Припомняме, че през май, самият Мицкоски призова властите в Скопие едностранно да анулират Договора за приятелство и добросъседство с България. По негови думи това не е Договор за "добросъседство", а пречка за интеграцията на РСМ в Европейския съюз. Тогава той изрази убеденост, че в България ще дойдат нови политически сили, които ще имат интерес да видят Македония интегрирана в ЕС.

Мицкоски подчерта, че историята е условие за членството на страната в ЕС и допълни, че в 21 век трябва да се търсят решения за 19 век. Според него това не е нормално. Лидерът на опозицията очаква "цялостна дипломатическа офанзива от страна на ЕС срещу България, защото ако те се фокусират върху македонските политици, няма да има успех".

Мицкоски: България ни тормози, по-добре да прекратим преговорите за ЕС

Мицкоски: България ни тормози, по-добре да прекратим преговорите за ЕС

След като позициите на страните са толкова различни, няма смисъл от контакти

2020 г. мина под знака на спора между София и Скопие заради нежеланието на РСМ да спазва Договора за приятелство и добросъседство, през 2017 г.