Украинските военни организираха нови провокации, за да обвинят руски военнослужещи в насилие срещу цивилни, заяви говорителят на Министерството на отбраната на русия генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от РИА Новости.

"Според потвърдена информация вечерта на 4 април в село Мошчун, на 23 километра северозападно от Киев, военнослужещи от 72-ри украински главен център за психологически операции проведоха поредното инсценирано заснемане на цивилни, за които се твърди, че са убити от насилствените действия на руските въоръжени сили за последващо разпространение чрез западните медии", каза генерал-майорът на брифинг.

Той добави, че украинските сили за сигурност са организирали подобни събития в Суми, Конотоп и други градове.

В неделя руското Министерството на отбраната нарече публикуваните от Киев фото- и видеоматериали, за които се твърди, че свидетелстват за престъпленията на руските военни в град Буча близо до Киев, "инсценировка и провокация". От ведомството подчертаха тогава, че "за цялото време, докато това селище е било под контрола на руската армия, нито един местен жител не е пострадал от насилствени действия". Министерството обърна внимание, че руските части напълно са напуснали Буча на 30 март, а всички "доказателства за престъпления" се появиха едва на четвъртия ден, когато в града пристигнаха служители на СБУ и представители на украинските телевизионни канали.

Освен това по думите на РИА Новости на 31 март кметът на Буча Анатолий Федорук записа видеообръщение, в което потвърди, че в Буча няма руски войници, но не спомена за екзекутираните жители на града. "Всички жители са имали възможност свободно да напускат града в северна посока, никой не е блокирал изходите," подчертаха от Министерството на отбраната.

Кадрите с убити цивилни жители предизвикаха широко възмущение и осъждане и много световни лидери поискаха Международният наказателен съд да разследва евентуални военни престъпления. ЕС в лицето на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен обеща изпращане на следователи в Украйна, които да проверят и документират убийствата на цивилни.

Русия: Трибунал за Путин само след съд за САЩ

Русия: Трибунал за Путин само след съд за САЩ

Нека започнат с бомбардировките над Югославия и окупацията на Ирак, настоя Мария Захарова

Върховният комисар за правата на човека на ООН Мишел Бечелет заяви, че жертвите трябва да бъдат ексхумирани и прецизно идентифицирани, за да се установи истината за случилото се в Буча.