Американският институт за наблюдения на войната (ISW), анализирайки съобщения за начина, по който протича мобилизацията в Русия, стига до заключението, че властите се сблъскват със "сериозни и системни проблеми".

Военните служби мобилизират мъже, някои от които не отговарят на обявените от Кремъл критерии. Президентът Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу заявиха, че мобилизацията ще се отнася за боеспособни резервисти - мъже с боен опит, но военни блогъри и потребители на социалните мрежи съобщават, че вместо това призовки получават студенти, пълнолетни лица, служители на военно-промишления комплекс, служители на летища, както и лица, които не са служили в армията, въпреки че Шойгу и други официални лица са заявили, че тези категории ще бъдат освободени от мобилизация.

Грешките в първите дни на мобилизацията в разгара на неуспешна война може да са разбираеми, но те все пак показват, че мобилизационната администрация не е била по-добре подготвена за голяма война от въоръжените сили. Първата постсъветска мобилизационна кампания разкрива неефективна бюрократична система, която едва ли ще може да осигури необходимия боеспособен резерв в краткосрочен план.

Ограниченията за пътуване на мъжете в Русия: всичко зависи от региона

Ограниченията за пътуване на мъжете в Русия: всичко зависи от региона

Някъде забраняват и напускането на населеното място

Кремъл иска да си върне инициативата във войната, но изпраща немотивирани и много често гневни хора, които могат да започнат да се бунтуват. Една неуспешна мобилизационна кампания, ако Кремъл не отстрани бързо фундаментални и явно системни проблеми, може да доведе до допълнително недоволство и в тила, включително и сред поддръжниците на въоръженото нахлуване в Украйна.

Военни блогъри отбелязват, че служителите на центровете за военна регистрация са немотивирани и нископлатени, което намалява ентусиазма им да се придържат към предвидения мобилизационен план.

В руските опозиционни издания и каналите на Телеграм изтече информация, според която Кремъл се стреми да завърши тази частична мобилизация до 10 ноември и че Кремъл се стреми да мобилизира 1,2 млн. мъже вместо публично обявените 300 000.

Силно националистическата и провоенна общност на блогърите призовава Кремъл бързо да реши тези мобилизационни въпроси, но Кремъл едва ли ще може да отговори на исканията им, включително и на призивите им към офицерите и командирите, които отговарят за обучението на мобилизираните мъже, действително да ги подготвят.

Възможно е руското министерство на отбраната да се справи с тези проблеми, въпреки че има сведения, че регионалните власти просто е трябвало да осигурят определен брой мобилизации, което ги е подтикнало да пренебрегнат обявените принципи на подбор.

В същото време мащабът на мобилизацията е различен в различните региони, което също може да изостри социалното напрежение, възникнало поради усещането за неравнопоставеност при създаването на доброволческите батальони.

Дори и ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров заяви, че републиката няма да проведе мобилизация, тъй като планът за наборна военна служба е на "254% преизпълнен". Изявлението на Кадиров е тревожен знак за Кремъл: ако един от най-агресивните привърженици на войната изпитва необходимост да откаже да мобилизира сънародниците си, това означава, че дори Кадиров усеща народното недоволство, смятат експертите на ISW.

Кадиров добавя, че от 24 февруари досега Чечня вече е изпратила на война 20 000 военнослужещи. Това изявление на дойде след като той заплаши да мобилизира всички протестиращи в Чечения и да ги изпрати на фронта.

Рамзан Кадиров: В Чечения няма да има мобилизация

Рамзан Кадиров: В Чечения няма да има мобилизация

Регионът бил преизпълнил своята мобилизационна квота

Руските военни блогъри изразяват предпазлив оптимизъм, че частичната мобилизация ще подсили деградиралите бойни единици и ще позволи на руските сили да напреднат в Донецка област, но се опасяват, че неуспехите на Кремъл да приложи мобилизацията в съответствие със закона и заявените политики ще доведат до политически вълнения. Един блогър заявява, че лошото справяне на Кремъл с частичната мобилизация поражда "сепаратистки движения", а друг отбеляза, че неуспехът на Кремъл да поправи мобилизационните практики може да срине доверието на руснаците във военно-политическото ръководство. Една неуспешна или силно опорочена кампания за частична мобилизация рискува допълнително отчуждаване на руската националистическа общност, която подкрепяше войната и мобилизацията.