Руският правозащитник Павел Чиков разгледа заповедите за мобилизация в различни региони на Русия. Именно в тях трябва да бъдат посочени ограниченията за напускане на адреса по местоживеене, ако има такива, обобщава Руската служба на Би Би Си.

В канала си в "Телеграм"той казва, че в Москва и Мордовия не са въведени забрани за напускане.

В Самарска област първо беше забранено пътуването извън региона, след което беше коригирано за забрана за пътуване извън границата на Руската федерация. Поне един събеседник на Би би Си обаче е успял да пресече руската граница в петък вечерта, напускайки Самарска област през Оренбургска област и излизайки извън Руската федерация.

В Татарстан отначало също имаше забрана за напускане на региона, след което всякакви ограничения са били премахнати, казва Чиков.

Но в повечето региони - включително Чувашия, Якутия, Тверска област, Дагестан - пътуването извън района (града) на пребиваване е забранено.

Чиков не можа да намери заповед относно Чеченя. По-рано Рамзан Кадиров заяви, че в Чеченя няма да има мобилизация, тъй като първоначално републиката е "проявила патриотизъм" и е "преизпълнила мобилизационната норма с 254 процента".

Междувременно в много съседни на Русия страни се наблюдава увелчаване на потока на напускащите Руската федерация.

Беларус няма да обявява мобилизация, успокоява Лукашенко

Беларус няма да обявява мобилизация, успокоява Лукашенко

Армията и народната милиция в страната обаче се поддържат в готовност