Стигнахме до консенсус по декларацията от срещата на лидерите на Г-20. Това обяви днес индийският премиер Нарендра Моди по време на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи, съобщава "Ройтерс".

Г-20 прие декларация с консенсус по проблемите, пред които е изправен блокът. Това вещае, че преговарящите са разрешили дълбоките различия относно формулировката за войната в Украйна.

Моди не даде подробности за компромисната формулировка.

По-рано той откри двудневната среща, като призова членовете да прекратят "глобалния дефицит на доверие". Той обяви още, че блокът е предоставил постоянно членство на Африканския съюз в опит да го направи по-представителен.

Членовете на Г-20 са "почти готови" с декларацията на лидерите, казва Индия

Членовете на Г-20 са "почти готови" с декларацията на лидерите, казва Индия

Декларацията на лидерите, ще бъде "глас" на глобалния юг и развиващите се страни

Групата е дълбоко разделена по отношение на войната в Украйна. Западните страни се фокусират върху осъждането на Русия в общата декларация, докато други страни изискват да се обърне внимание върху по-широките икономически въпроси.

Вероятно декларацията ще бъде подобна на издадената при миналата среща на върха през 2022 г. в Индонезия. Припомняме, че в нея се отбелязва, че макар повечето нации да осъждат Русия за нахлуването в Украйна, има и различни гледни точки.

По-ранна чернова от 38 страници на окончателното изявление остави параграфа за "геополитическата ситуация" празен. Имаше обаче съгласие по 75 други параграфа, които включват въпроси от глобалния дълг и криптовалутите до изменението на климата.

На срещата на Г-20 вместо "Индия" на табелката пред Моди пишеше "Бхарат"

На срещата на Г-20 вместо "Индия" на табелката пред Моди пишеше "Бхарат"

Това е едно от предколониалните имена на Индия