Опозиционните партии в Молдова бойкотираха сесията на парламента за избор на държавен глава.

Това стана причина на премиера Зинаида Гречани, която е кандидат на комунистите, да не й стигне един глас, предава europe.bg

Председателят на парламентарната избирателна комисия Валериу Сава заяви, че Гречани е получила 60 от необходимите 61 гласа за победа в 101-местната камара.

Досегашният президент Владимир Воронин няма право да се кандидатира за трети мандат, но се надява да остане във властта, като поеме поста председател на парламента.

Парламентът на Молдова избра датата 28 май за избор на нов президент. Ако опитът отново се провали, тогава парламентът ще бъде разпуснат и ще бъдат насрочени нови общи избори.

След спорен вот на 5 април, предизвикал масови протести, комунистите разполагат с мнозинство от 60 мандата в парламента.

Руският президент Медведев коментира, че "в Молдова имат право да протестират заради резултатите от парламентарните избори, но тези протести трябва да бъдат в рамките на закона, а не под формата на "цветни революции".

Междувременно напрежението между Молдова и Румъния расте. Кишинев призова ЕС да се намеси, за да спре "враждебната политика" на Букурещ. Наскоро Румъния обяви, че ще облекчи процедурите за даване на гражданство на близо 1 млн.етнически румънци.