На 1 ноември главният прокурор на България заяви, че са открити факти, които могат да се използват, за да се опровергае собствеността на Русия върху парцела и църквата "Свети Никола" в София. Считаме това за акт на враждебност.

Това заявиха в четвъртък от руското външно министерство. 

Припомняме, че ден по-рано стана ясно, че отварят за посетители Руската църква в петък. В събота ще има бдение, а първата света Литургия ще е в неделя.

Новият предстоятел, назначен от руския патриарх, протойерей Владимир Тишчук е пристигнал у нас преди дни.

Именно в петък ще отслужи първия си молебен в столичния храм "Св. Николай Мирликийски".

През септември България изгони трима руски духовници за шпионаж. Руският посланик у нас затвори храма с аргумента, че няма кой да води службите. Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да поемат обгрижването на Руската църква, включително обичайните богослужения, но катинарът на самата църква така и остана, а вратите за богомолци не се отвориха. Оказа се, че БПЦ няма достъп.

МРРБ дири чия е Руската църква в София

МРРБ дири чия е Руската църква в София

Андрей Цеков на разговор при Сарафов

Светските власти изказаха също само предположения по статута и начина на стопанисване на църквата, като само от Министерство на правосъдието заявиха, че собствеността трябва да се изследва по-задълбочено.

Междувременно от Русия изгонения предстоятел на църквата Васиан Змеев с коментари обвърза казуса с теза за "украинизация" на България, незаконно завземане на собственост на Руската федерация и Руската православна църква.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се захваща със собствеността на Руската църква в София. Това обяви в началото на ноември ресорният министър Андрей Цеков пред журналисти, след като се срещна с изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов в Съдебната палата. Материалите, свързани с казуса са около 4 папки с документи. След като се запознае с цялата фактология, ако има основания, ще предприеме съответните действия.

От Москва обещават скоро нов свещеник за Руската църква

От Москва обещават скоро нов свещеник за Руската църква

За писмо-отговор от руския патриарх Кирил до българския Неофит съобщава Отделът за международни връзки към Московската патриаршия