Руското вътрешно министерство и Федералната служба за сигурност на Русия обявиха за издирване IT-специалиста Сергей Савелиев, който предаде на правозащитния проект Gulagu.net база данни за мъченията в руските затвори, съобщи Дойче веле.

На 18 октомври беше съобщено, че той е поискал политическо убежище във Франция.

"Вместо благодарност към разобличителя на конвейра за мъчения - издирване и опит да бъде арестуван и върнат на всяка цена в Русия. Руските силови структури сами разобличават себе си и се опитват да затворят устата на човек, който помогна на света да узнае за престъпления срещу човечеството и против човечността." - посочват от Gulagu.net в своя публикация в канала си в социалната мрежа Telegram.

Информатор, разкрил мъчения в руските затвори, поиска убежище във Франция

Информатор, разкрил мъчения в руските затвори, поиска убежище във Франция

Събрал е архив от секретни кадри с побои, изнасилвания…

От официалната информация на вътрешното министерство не става ясно какви са обвиненията срещу Савелиев. Правозащитниците са категорични, че решението за неговото преследване е взето от руския президент Владимир Путин.

"Това решение е 100% политическо и санкцията за него е дадена от Владимир Путин. Това е техният отговор към нас. Те искат да затворят всички, които се борят за истината и злоупотребяват с власт, преследвайки политически цели." - отбелязват от Gulagu.net.

Според правозащитниците, следващата стъпка на Кремъл ще бъде да отправи искане към Интерпол за арест на Савелиев.

Те обаче също смятат да се обърнат към Интерпол с предложение да се наложи мораториум върху участието на Русия в тази организация докато не бъдат реформирани системата на затворите, съдебна система и следствието, също и докато и не бъдат прекратени мъченията на арестанти и осъдени.