Египетските военни са имали план за отстраняването от властта на клана Мубарак още преди началото на протестите в страната през януари тази година, съобщи местният вестник „ал-Ахрам", който се позова на добре информирани източници.

Изданието съобщава, че армията тайно е планирала да излезе по улиците и да вземе властта в случай, че Гамал, синът на Хосни Мубарак, предяви претенции за президентския пост. Военните са били категорични, че това ще даде начало на недопустимо династично предаване на властта.

Предпоставки за него към началото на 2011г. не липсваха - Гамал Мубарак беше един от лидерите на управляващата Национално-демократична партия с международна известност. В средите на военните се е смятало, че синът на лидера ще обяви кандидатурата си през месеците май или юни, скоро преди вота, планиран за септември.

По правило изборите в Египет през ерата „Мубарак" бяха белязани от сериозни манипулации, което означава, че вероятно без намесата на армията, Гамал е щял да наследи баща си.

Събитията в африканската страна се развиха по различен начин, след като избухнаха мощни социални протести. Според „ал-Ахрам" бързата и координирана реакция на армията, която скоро след „Деня на гнева" влезе в градовете и де факто подкрепи революцията, е резултат от предварителната подготовка на военните.

Източникът на вестника подчертава, че в случая не става въпрос за преврат, подобен на този, свалил монархията през 1952г. Според висшия военен, целта на него и на колегите му е била да предпазят народа на страната. „Ал-Ахрам" цитира и секретни израелски документи, според които в Тел Авив са били изключително изненадани от бързината и професионализма на египетските въоръжени сили.

Припомняме, дългогодишният президент Хосни Мубарак, изоставен от армията и от народа си, подаде оставка на 11 февруари. Властта пое преходен военен съвет, който разпусна парламента и започна подготовката за президентски и парламентарни избори, както и за референдум за нова конституция.

Голям брой високопоставени чиновници и бизнесмени застанаха пред съда. Прокуратурата погна и клана „Мубарак", чиято партия беше разпусната.