Денят на украинската държавност на 28 юли ще утвърди връзката на много поколения от украинския народ. Това заяви президентът Володимир Зеленски в нощното си видеообръщение, цитирано от "Укринформ".

Утре започва важна, символна седмица, каза още той. Седмицата, в която за първи път ще празнуваме Деня на украинската държавност на 28 юли. За първи път.

Празнуваме го по времето на такава жестока война - в шестия месец от нея. След осем години война в Донбас. Но ще празнуваме. Въпреки всичко. Защото украинците не могат да бъдат пречупени, настоя той.

Денят на украинската държавност ще утвърди връзката на украинците, живеещи сега, с много поколения от нашия народ. Държавотворческият опит на украинците, нашата култура, нашата идентичност, украинският характер са на повече от хиляда години.

Сега в много подвизи на нашите воини, в мъдростта на нашия народ в битките, дори просто в разговорите на обикновените украинци за случващото се, можем да видим, можем да чуем и разберем примери за същите герои, но преди стотици години . Виждаме примери за същата храброст, същото отношение към живота и най-важното отношение към Украйна и врага.

Кулеба призова света да обвини Русия в геноцид

Кулеба призова света да обвини Русия в геноцид

Приведе редица стари изявления и статии като доказателство

Само тези, които не познават истината на историята и не усещат нейния смисъл, могат да решат да ни нападнат. След всичко, което е преживял нашият народ, след всичко, което сме научили през вековете. Украинците никога няма да се откажат от независимостта си. И няма да се счупят отвътре, както се е случвало неведнъж. Не и този път!

Да запазим единството сега, да работим заедно за победата е най-важната национална задача, която всички ние непременно ще изпълним.

Следователно ще можем да направим това, което предишните поколения не са могли да направят преди. Това се отнася за защитата ни в тази война за независимост, за курса ни към обединена Европа, към пълноправно членство в ЕС и способността ни да станем една от най-модерните държави в света.

Тази седмица ще има важни посещения на партньори, ще има важни преговори и най-важното ще има по-нататъшно напредване на украинските позиции. На фронта, в дипломацията, в икономиката, каза още той.