Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призовава света да признае действията на Русия в Украйна за геноцид. Министърът изрази това мнение в своя статия за Der Spiegel, цитирана от "Укринформ" с позоваване на Министерството на външните работи на Украйна.

Кулеба подчертава, че руското ръководство, официални лица и общественици отдавна са залагали идеологическата основа на геноцида.

Той цитира миналогодишната статия на руския президент Владимир Путин "За историческото единство на руснаци и украинци".

В нея руският лидер за пореден път заявява, че украинците и руснаците са "един народ", "съвременна Украйна е завършен продукт на съветската епоха", а "истински суверенитет на Украйна е възможен само в партньорство с Русия".

Зеленски: Случилото се в Буча е геноцид

Зеленски: Случилото се в Буча е геноцид

Москва отхвърли обвиненията, а снимките определи като фалшификат

Министърът подчертава, че руският лидер никога не е крил намеренията си, че съществуването на Украйна като държава е грешка, която трябва да бъде поправена.

Също така, отбелязва Кулеба, пряко публично подстрекаване към геноцид се съдържа и в редица статии на руски държавни медии, публикации на високопоставени руски служители в социалните мрежи или в техни изявления по телевизията. Така например, на 26 февруари руската държавна информационна агенция Риа Новости публикува статия, в която се казва, че Украйна ще престане да съществува в резултат на "военната специална операция" на Русия, а авторът й твърди, че Путин е поел "историческа отговорност", като е решил "да не поверете окончателното решение на украинския въпрос на бъдещите поколения."

"През следващия месец руските военни части, разположени близо до Киев, особено в Бух, извършиха ужасни зверства. На 5 април заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев пише в своя канал в Telegram: "същността на Украинството, подхранвано от антируска отрова и лъжи за своята идентичност, е голяма фалшива новина".  Медведев твърди, че украинската идентичност не съществува и никога не е съществувала", отбеляза Кулеба.

Украйна разследва депортирането на деца в Русия като геноцид

Украйна разследва депортирането на деца в Русия като геноцид

Заведени са над 20 дела за насилствено прехвърляне на хора в Русия от различни региони в Украйна

Според него всички тези статии, публикации в социалните мрежи и изявления, появили се по време на боевете в Украйна, подтикват руските войници да извършват престъпления срещу украинци само защото принадлежат към украинската национална група.

Министърът също така обръща внимание на факта, че след нахлуването Русия, според собствените си официални изявления, е отвела най-малко 1,9 милиона души от Украйна, включително повече от 307 000 деца, със сила или със заплахи за сила и сега променя законодателство за ускоряване на осиновяването на деца от Донецка и Луганска област на Украйна и осигуряване на по-нататъшното им възпитание като членове на руската национална група, губейки украинската идентичност. "Това са явни актове на геноцид в съответствие с член II(e) от Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид", подчерта външният министър.

Повече от 2,5 милиона души евакуирала Русия от Украйна

Повече от 2,5 милиона души евакуирала Русия от Украйна

Сред тях са и около 400 000 деца

Кулеба добавя, че през вековете руските елити са култивирали представи за руското превъзходство и изключителност, както и шовинизъм, фалшив месианизъм и токсична мъжественост, което е довело до последователна политика на омраза към други групи. Вътре в страната режимът преследва "Свидетелите на Йехова", ЛГБТ общността и политически дисиденти и опозиционери. Извън страната тази цялостна политика на омраза и шовинизъм придоби геноциден характер по отношение на украинците като национална група.

"Това доведе до реално насърчаване за унищожаване членовете на украинската национална група в хода на въоръжената агресия. На украинците се предлага избор: да се откажат от украинската си идентичност или да бъдат унищожени", каза министърът.

Припомняме, че руските военни действия в Украйна бяха осъдени като геноцид от канадския парламент, а след това и от американски сенатори в проекторезолюция.