Над 130 души са били арестувани, докато са протестирали по улиците на Москва срещу конституционните реформи, даващи възможност на президента Владимир Путин да остане на власт още 16 години - до 2036 година.

Около 500 демонстранти са били на улицата, много от тях са носели маски, на които е било изписано "Не". Те са скандирали призиви Путин да подаде оставка и са развявали знамена с лозунги срещу конституционната реформа.

Полицията ги обградила и когато те започнали шествие по един от главните булеварди на града, задържала няколко от демонстрантите и ги качила на микробуси.

Припомняме, че по-рано този месец се проведоха избори за промени в Конституцията на Русия, които дават право на Путин да се кандидатира за още два президентски мандата - резултат, който Кремъл нарече триумфална победа.

От опозицията твърдят, че изборите са били незаконни и че е време Путин, който управлява Русия повече от две десетилетия като президент и премиер, да се оттегли.

Конституционните поправки в Русия влизат в сила от 4 юли

Конституционните поправки в Русия влизат в сила от 4 юли

7,92% одобриха поправките на проведения в страната референдум

"Дойдох тук, за да подпиша петицията срещу конституционните реформи, защото съм националист", обяви 40-годишен мъж, цитиран от "Ройтерс". Той носи плакат с надпис "Путин е крадец". Тийнейджърка - 14-годишна девойка - също подписва петицията срещу реформите, подчертавайки, че Путин "е виновен за бедността у нас".

Миналата седмица домовете на петима представители на опозицията, протестиращи срещу конституционните реформи, бяха претърсени, а те бяха задържани с аргумента, че масовите събирания в столицата са забранени заради противоепидемиологичните мерки, наложени заради пандемията.