Над 140 000 румънци, които живеят и работят в Обединеното кралство, вече са кандидатствали в Европейската схема за уреждане, за да могат да останат във Великобритания дори и след твърд Брекзит. Това посочва британското посолство в Букурещ в публикация във "Фейсбук". Над 410 000 румънци са живели във Великобритания през 2017 г., което е втората най-голяма общност от мигранти от ЕС в страната, след поляците, според официални данни.

По-специално, румънските студенти във Великобритания, включително тези, чиито курсове започват този срок, също трябва да се възползват от възможността да се регистрират за предварително установен или установен статус , се казва в публикацията на британското посолство.

ЕС май пак ще одобри отлагането на Брекзит

ЕС май пак ще одобри отлагането на Брекзит

Разводът на Острова с ЕС се отлага отново

Гражданите на ЕС, които пристигат във Великобритания след 31 октомври 2019 г., няма да могат да кандидатстват по тази схема в случай на твърд Брекзит, съгласно действащите разпоредби.

Британското правителство обаче обмисля да предостави на всички граждани на ЕС, влизащи във Великобритания между планираната дата за Брекзит (31 октомври 2019 г.) и края на 2020 г., тригодишно право да остане, според Euronews.

Джонсън: Брекзит на 31 октомври - със или без споразумение

Джонсън: Брекзит на 31 октомври - със или без споразумение

След спекулациите за обявяване на предсрочни избори

Британският парламент вече прие отлагане на напускането на ЕС.