Над 2 млн. души са подписали петиция с искане Избирателната колегия да подкрепи Хилари Клинтън вместо "негодния" новоизбран президент Доналд Тръмп по време на гласуването в колегията, насрочено за 19 декември.

Припомняме, президентът в Америка не се избира пряко от народа, а от Избирателна колегия.

Петицията, озаглавена "Избирателната колегия: Направете Хилари Клинтън президент на 19 декември" е била публикувана на сайта Change.org в четвъртък.

"Ние призоваваме електорите да пренебрегнат гласовете в отделните щати и да гласуват за Клинтън. Защо? Тръмп е негоден да служи като американски президент. Той направи толкова много американци изкупителни жертви и неговите импулсивност, грубиянщина, лъжи, признато от самия него сексуално насилие и пълната липса на опит го правят опасен за републиката. Хилари Клинтън СПЕЧЕЛИ НАРОДНИЯ ВОТ и трябва да бъде президент", се изтъква в петицията.

Тя настоява Избирателната колегия да гарантира демократичните резултати от изборите, добавяйки, че Избирателната колегия е в състояние да удовлетвори исканията им.

Тръмп спечели 290 електори в Избирателната колегия, докато неговият съперник Хилари Клинтън получи 232 електори въпреки че спечели над 280 хил. гласа повече.

Президентските избори в САЩ се провеждат в две фази. Първият етап е народният вот. Победителят във всеки от 50-те щата взема гласовете на неговите електори, като за победа са необходими 270 електори. Почти всички електори в Избирателната колегия обещават да гласуват за определен кандидат, което прави възможно да се прогнозира резултата от гласуването в Избирателната колегия. Електорите обикновено се очаква да гласуват според обещанието си, въпреки че могат да гласуват и по друг начин.