Повече от 200 британски депутати са подписали писмо с искане към правителството да изключи варианта за осъществяване на Брекзит без споразумение с Европейския съюз, докато британският парламент навлиза в решителна седмица, започвайки дебати относно споразумението на премиера Тереза Мей, съобщават британските медии.

Депутати от управляващата Консервативна партия и от опозиционните Лейбъристка, Либералдемократическа и Шотландска национална партия изтъкват, че са разтревожени за ефекта от Брекзит без сделка, особено върху производствения сектор, ако споразумението не бъде одобрено в парламента и се стигне до необходимостта Обединеното кралство да излезе от ЕС без сделка.

Активи за 1 трлн. долара се местят от Великобритания в ЕС заради Брекзит

Активи за 1 трлн. долара се местят от Великобритания в ЕС заради Брекзит

Ще видят ли британците "кон боб яде ли"

"Възраждането на производството и неговите вериги за доставки в тази страна, подкрепено от търсенето за износ, значително подобри живота на нашите избиратели", пише в писмото, като се допълва: "Основният пазар за този експорт беше Европейският съюз. Възраждането на производствения сектор създаде безброй работни места не само чрез пряка заетост, но също така и във веригата на доставки и спомагателните услуги."

"Излизането от ЕС без споразумение ще причини ненужни икономически щети", предупреждава групата депутати.

"Търговията съгласно условията на Световната търговска организация веднага ще направи нашите производители по-малко конкурентоспособни и ще затруднят много индустрията да оправдае производството на стоки в Обединеното кралство за износ", добавят те.

Британците искат опозиционните лейбъристи да "спънат" сделката на Мей за Брекзит

Британците искат опозиционните лейбъристи да "спънат" сделката на Мей за Брекзит

Лейбъристите масово искат втори референдум за Брекзит

"Излизането без споразумение би направило продължаването на инвестициите в производството във Великобритания истинско предизвикателство за световните фирми, тъй като имат заводи на други места в Европа", предупреждават още депутатите.

Споразумението за излизане, постигнато между правителството на Обединеното кралство и ЕС почти две години и половина след референдума през юни 2016 г., ще бъде гласувано около 15 януари след дебати в парламента. Първоначално гласуването трябваше да се проведе през декември, но Тереза Мей го отложи заради очевидната липса на подкрепа.